Šachový automat přehled

Šachový automat
https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92848/sachovy-automat-92848.jpg 4 22 22

Viedeň, 1770. Na zámku Schönbrunn sa koná premiéra budiaca rozruch dokonca aj v časoch osvietenstva: dvorný radca Wolfgang z Kempelenu prezentuje pred očami cisárovnej Márie Terézie svoj najnovší vynález, automat hrajúci šach. Následne v Bratislave vystavená senzácia sa čoskoro stane najobľúbenejším výstavným predmetom v Uhorsku. To, čo habsburgský dvor vyhlási za najväčší vynález storočia, však nie je nič iné ako znamenitý podvod: mozgom automatu je človek - Tibor, Talian trpasličieho vzrastu, riadi "šachového Turka" zvnútra. Dosiaľ vylúčený zo spoločnosti, vychutnáva si v cudzej koži uznanie mužov a obdiv žien. Pretože pre rokokovú spoločnosť je Kempelenov výtvor z dreva a kovu objektom potešenia a mechanickým túžobným želaním súčasne. Sen sa však zmení na nočnú moru, keď v prítomnosti "Turka" príde za mysterióznych okolností o život krásna aristokratka. Android sa stane cieľom špionáže, cirkevnej štvanice a šľachtických intríg - a Tibor musí prerásť sám seba, aby nezanikol spolu so šachovým automatom.... celý text

Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Der Schachautomat , 2005


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šachový automat. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

Bubo19
25.10.2022 4 z 5

Na knihu jsem narazila náhodou v knihovně , a protože taťka hraje šachy, rozhodla jsem se, že si rozšířím obzory. Přestože je příběh o šachovém automatu, samotnou hrou se nezabývá, řeší spíše výrobu automatu, jak neprozradit jeho tajemství a taky život v monarchii za Marie Terezie. Autor přiznává, že informací o šachovém Turkovi moc není, takže strohá fakta obalil fiktivním příběhem a ten byl podle mě povedený. První třetinu knihy jsem sice kvůli nedostatku času četla dlouho a děj mě ani nenutil, abych před spaním přelouskala aspoň pár stránek, pak se to ale pěkně rozběhlo a závěr byl tak akční, že jsem to ani u této knihy nečekala. Navíc jsem se opět dozvěděla něco nového, tentokrát z druhé poloviny osmnáctého století. Dávám čtyři hvězdičky.

Lucienka
06.04.2021 4 z 5

Poutavě napsáno, historické a jen lehce šachové. Vhodné pro všechny, co mají rádi historické romány.


evickakyticka
29.01.2018 4 z 5

Trochu jsem měla strach, jestli mé znalosti šachů budou stačit, ale nakonec se ukázalo, že o strategii zas tak nejde. Nápad s šachovým automatem byl opravdu zajímavý. O to víc, že Turek opravdu existoval. Také se mi líbil příběh Tibora, jeho život nebyl lehký. Zajímavé počteníčko. Čtyři plus.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Šachový automat v seznamech

v Přečtených23x
ve Čtenářské výzvě4x
v Knihotéce17x
v Chystám se číst7x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

18. století šachy

Autorovy knížky

Robert Löhr
německá, 1973
2007  81%Šachový Turek