Ruská kocovina: Putinův svět a přízraky minulosti přehled

Ruská kocovina: Putinův svět a přízraky minulosti https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432742/mid_ruska-kocovina-putinuv-svet-a-prizr-oWS-432742.jpg 4 60 60

Rozpad sovětského světa vedl v Rusku k dlouhé a bezvýchodné kocovině, na niž Putinův režim aplikoval jednoduchý lék: Národní hrdost. Téma vítězství ve Velké vlastenecké válce však přináší mnohá nebezpečí spojená s temnými proudy dějin. Cílené manipulaci podléhá historie vzdálenější i nedávná. Do pozitivního obrazu Ruska se nehodí vzpomínky na Stalinovy oběti, Gulag či deportace, ale mizí také pravda o čečenské válce, o olympiádě v Soči nebo o Krymu. Čím víc se Rusko upíná k minulosti, tím víc si zavírá cestu k solidní vizi budoucnosti a reálnému řešení problémů. Reportér Shaun Walker se nezaměřuje jen na Putinovu politiku. Navštívil různé kouty rozlehlé ruské říše a přinesl zprávu o ztracené generaci: Svůj stát ztratily miliony Rusů, kterým se politici dokola snaží navrátit smysl života a pocit sebeurčení, třeba i metodami naprosto cynickými.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: ekniha , Paseka
Originální název:

The Long Hangover: Putin's New Russia and the Ghosts of the Past , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ruská kocovina: Putinův svět a přízraky minulosti. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (18)

stanislava9718
22.10.2023 2 z 5

Britský novinář, obeznámený s životem po rozpadu Sovětského svazu. Jeho náhled není černobílý, i tak se nyní zjišťuje, že některé skutečnosti v jednotlivých odpadlých republikách Sovětského svazu, byly určitě jinak. Stálo za to si knihu přečíst a zamyslet se.

Máří91
09.04.2023 5 z 5

Z příběhů a událostí v knize by se dalo vyždímat hodně emocí, hrát na city a naštěstí se tak nestalo. Vše je odvyprávěné se snahou nezůstat u černobílého vidění světa, ale ukázat problém z více úhlů. Za mě skvěle napsaná kniha, kterou budu doporučovat dál.


nevermore3
23.03.2023 5 z 5

Ruská kocovina je opravdu unikátní a velmi zajímavá kniha, a to zejména ve dnešní době. A to je psána před ruskou agresí v roce 2022. (Původně speciální 3denní operace) Kéž by s knihou však strávili čas především ti, kterým by byla nejvíce k užitku. Což se bohužel asi nestane.

Nehorázné mi přijde i vyjádření některých zdejších čtenářů a čtenářek. A co, že autor pobíhal mezi pamětníky a současníky daných událostí? Vždyť to je snad jeho práce, o čem jiném by to probůh mělo být?

Knihu hodnotím jako vcelku poměrně dost objektivní, nahlíží a často i vysvětluje/omlouvá některé názory, které nám mohou připadat nelogické. Že by se autor někomu posmíval, to už je zkrátka čirá fabulace, nicméně můžeme to snad přičíst tomu, že ne všichni zvládli při čtení to "vystřízlivění" a možná se tak jen snažili vyhnout té svojí "ruské kocovině" :)

Já dávám samozřejmě plný počet a jsem rád, že hloupé a nepříliš kvalitně podložené napadání tohoto díla, je alespoň zde v menšině.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ruská kocovina: Putinův svět a přízraky minulosti v seznamech

v Přečtených73x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených7x
v Knihotéce25x
v Chystám se číst87x
v Chci si koupit21x
v dalších seznamech2x