Rozdelený svet: Prečo žijeme v epoche múrov přehled

Rozdelený svet: Prečo žijeme v epoche múrov https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489083/bmid_rozdeleny-svet-preco-zijeme-v-epoch-CIs-489083.jpg 5 64 64

Múry pribúdajú a sú čoraz vyššie. Nacionalizmus a politika identity sú opäť na vzostupe. Za ostatné desaťročie sme postavili tisícky kilometrov plotov a bariér, ktoré nanovo pretvárajú politickú mapu sveta. Autor svetového bestselleru V zajatí geografie ponúka napínavú a prenikavú analýzu zlomov, múrov, bariér a plotov, ktoré rozdeľujú súčasnú Čínu, Spojené štáty, Izrael a Palestínu, Blízky východ, indický subkontinent, Afriku, Európu a Spojené kráľovstvo, a ktoré budú formovať podobu sveta v nadchádzajúcich rokoch. Existuje mnoho dôvodov, prečo medzi sebou staviame múry: bohatstvo, rasa, náboženské presvedčenie, politika. Zlomy ostatného desaťročia neohrozujú iba jednotnosť Európy, ale v niektorých krajinách aj liberálnu demokraciu samotnú. Porozumieť tomu, čo nás rozdelilo, rozdeľuje a bude rozdeľovať, je kľúčom k pochopeniu toho, čo sa deje v dnešnom svete.... celý text

Literatura faktu Literatura naučná Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Premedia
Originální název:

Divided: Why We’re Living in an Age of Walls , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rozdelený svet: Prečo žijeme v epoche múrov. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

iška
04.04.2024 5 z 5

Výborně zpracovaná kniha. Ale dala mi zabrat. Osobně jsem si ji musela prokládat beletrií, abych vůbec byla schopna vše vstřebat. A musím přiznat, že to vše je docela depresivní.

Metcheque
10.10.2023 4 z 5

Zatímco V zajetí geografie byla profesionálně zvládnutá a vědecky poctivá, Věk zdí už mírně trpí autorovou zaujatostí. Je samozřejmě v pořádku kritizovat německou vítací politiku, v geograficky zaměřené knížce to však působí, jako kdyby do toho plácl redaktor MF Dnes svůj politický komentář.


Standa24
24.02.2023 4 z 5

Moje druhá kniha od Tima Marshalla. Stejně jako u V zajetí geografie je třeba si uvědomit, že se jedná o knihu psanou novinářem, který se snaží podat ucelený přehled o světě, který je i ve 21. století rozdělený nejen fyzickými, ale i psychickými bariérami. A to i v době internetu, moderních dopravních prostředků a globalizace. Pokud se zajímáte o veřejné dění, tak se o regionech, o kterých média pravidelně informují moc nových informací nedovíte. Pro mě byla nejzajímavější kapitola o Indickém subkontinentu.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (5. týden)

30.01.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Rozdelený svet: Prečo žijeme v epoche múrov v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených76x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených5x
v Knihotéce55x
v Chystám se číst67x
v Chci si koupit34x
v dalších seznamech2x