Rogenovo oko přehled

Rogenovo oko
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475766/rogenovo-oko-5Pq-475766.jpg 4 39 39

Originální fantasy román z prostředí magické univerzity Nepolapitelný vrah, který se specializuje na kolegy z branže. Magická čtvrť ozubených kol, ocelových květů a podezřelých výtrysků páry. Úzká čtvrť plná studentských spolků, ohyzdných chrličů a skrýší uprchlých chimér. A samozřejmě kuchař, který býval travičem. To vše a mnohem víc skýtá jedinečný kolorit Tir Erath, města proslulého svou Univerzitou. Rianet přezdívaná Karmína si zdejší studium užívá plnými doušky. Patří totiž k lovcům a její bestiář se jen hemží morkodlaky, unicery se zlatým rohem i rudookými dragostami se šupinami na plecích. To její kamarádka Elenis s katedrou objevitelů tolik štěstí neměla a nudu výuky zahání koketováním s pátracími krystaly – artefakty, které se už po mnoho let nacházejí na seznamu zakázaných předmětů. Zatímco termín bakalářských projektů se blíží a Elenis s Karmínou kličkují mezi školními tresty, nad Univerzitou se stahují stíny z dávné minulosti a hrozí, že ji pohltí navždy. 1. díl fantasy trilogie z prostředí magické univerzity Doprava poháněná parními ďasy.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rogenovo oko. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (18)

kája14
06.12.2023 3 z 5

Velice oceňuji barvitě popsaný zajímavý svět se spoustou promyšlených detailů. Dialogy byly napsány s příjemnou lehkostí a rychle ubíhaly. Dějově se příběh spíše rozehrává. Je zde spousta scén, které budou mít význam pravděpodobně hlavně do budoucna.

Každopádně autorka psát umí, stránky rychle ubíhají. Doufám, že budeme mít příležitost přečíst si další díl.

SBH
13.10.2023 1 z 5

(SPOILER) Kniha vyšla u prestižního nakladatelství patřícího pod moloch Albatros Media. Tento fakt by měl zajišťovat určitou kvalitu, ale bohužel tomu tak není.
Chtěla jsem podpořit českou autorku a anotace zněla lákavě. Když jsem stránky otevřela, příběh mě v prvním odstavci zaháčkoval a já se do něj vrhla s nadšením.
Které ale velmi rychle vyprchalo. Prvním kritickým bodem byla roztříštěnost děje. Pořád jsem čekala, kdy se jednotlivé střepy složí v mozaiku, ovšem do posledního řádku jsem se nedočkala. Namísto toho i v poslední kapitole naskakovaly nové a nové postavy s dalšími a dalšími zápletkami. Nebylo zřejmé, který zajíc je ten hlavní, autorka uspořádala hon na všechny a v důsledku neulovila žádného.
Celou dobu mě vrcholně iritovalo mračno bohů na stroji, kteří se z nebes snášeli pokaždé, když bylo potřeba. Klíčové situace jsou odbyté nebo rovnou vynechané. Drobné nesmyslné nelogičnosti mi také dávaly zabrat. Jako příklad uvedu výlet tlupy čarodějů pod vedením Lovce s cílem osvobodit draka. Celé to připomínalo školu v přírodě žáků základní školy, jako ostatně většina příhod v knize. Lovec pro partu mladých mužů na týdenní pobyt sbalí jen pár zapařených špekáčků a sám se na zbytek doby vypaří. Lovkyně, alias „lovčajda“ grrrrr, Karmína s sebou na výpravu nevezme žádnou zbraň, zato se táhne s moukou a hrachem, jako fakt? A hrstkovou polévku uvaříte v domácnosti plné zbytků, nikoli na tábornické výpravě, kde žádné jídlo není.
Největší katastrofou byly ale postavy. Životaschopnost prokazovaly asi jako figurky Člověče nezlob se. Všichni se chovali úplně stejně, a to jako nevycválaní, lehce přitroublí puberťáci, včetně Arcimága, Renegáta či partičky policistů. Lovcovo charisma jsem nezaregistrovala, inteligenci či zručnost čarodějů taktéž. O neohrožené Karmíně, která se víc starala o svůj make-up než o boj a zbraně, už byla řeč. Takže jediná hrdinka, která vyčnívala z davu, byla neohrabaná a neschopná Elanis. Trdlo, ale aspoň něčím zvláštní.
Mimochodem Karmíniny namlouvací rituály představovaly čiré utrpení. Jako že veškerý emocionální náboj textu se limitně blížil k nule. Ani jeden z hrdinů mě nezajímal, nikomu jsem nefandila. Jo, o Paní cest jsem měla matnou představu, že nebude úplně oukej, ale jelikož se všichni chovali hloupě a nesmyslně, takže jsem počítala, že zapadá do koloritu.
Dvě věci musím autorce přiznat k dobru, opravdu neotřelou a bohatou fantazii a potom vysokou čtivost. Ačkoli všechny složky díla selhaly, knihu jsem zvládla celkem rychle. Vystavěný svět by byl u někoho literárně zručnějšího kromobyčejně zajímavý, kdyby dotyčný dokázal své představy překlopit na stránky. Autorce se to ale vůbec nedařilo. V popisech beznadějně selhávala, pokud se jimi vůbec zatěžovala, a to se nestávalo často.
Prostoduché až hloupoučké, roztříštěné, žádné napětí či jiné emoce, schématické papírové postavy. Takže velké zklamání a za mě rozhodně ne.


Vjeerus
12.06.2023 4 z 5

Za mě rozhodně povedený kousek, který by si zasloužil víc pozornosti. Svět, který autorka vytvořila je velmi originální a zároveň se v něm člověk zorientuje velmi rychle, protože je to prostě město se všemi možnými krásnými a temnými zákoutími. Ale propletené magií a prazvláštními bytostmi.
Hlavní postavy jsou vystavěné až neskutečně uvěřitelně. Mají své povahy, touhy, choutky a cíle. Mají skoro normální vysokoškolský život se vším tím testováním, co k tomu patří. A nikdo není vyloženě dobrý nebo zlý, všichni jsou lidé konající podle situací, ve kterých se ocitnou tak, aby přežili, vyvázli a nebo se přiblížili ke svému cíli.
Možná bych ocenila, kdyby se příběh víc zaměřil pouze na jednu postavu a nesledoval jich tolik, protože pak nemáme takovou šanci se jim víc dostat pod kůži a víc si je zamilovat.
Děj byl ze začátku hodně pozvolný a dlouho jsem tápala, o čem to teda bude a kdy se začne něco dít. Až v polovině knihy mi došlo, že se to něco dělo na pozadí defakto od začátku a já se nemůžu dočkat, až bude druhý díl.
A musím vyzdvihnout obálku, ze začátku působila jen jako moc hezká, ale po přečtení dává mnohem větší smysl.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Vítejte v magickém městě, kde na spravedlnost dohlíží Vrahotepec

10.12.2021


Knižní novinky (13. týden)

28.03.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Rogenovo oko v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených40x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených2x
v Knihotéce63x
v Chystám se číst81x
v Chci si koupit17x
v dalších seznamech3x

Autorovy knížky

2021  72%Rogenovo oko