Punkva a její jeskynní systém v Amatérské jeskyni přehled

Punkva a její jeskynní systém v Amatérské jeskyni
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498827/bmid_punkva-a-jeji-jeskynni-system-v-ama-QpM-498827.jpg 4 1 1

Punkva a Macocha, v těchto dvou slovech je a bylo ztělesněno celé mystérium Moravského krasu v dobách minulých a přítomných. Po více jak 300 let vynakládal člověk mimořádné úsilí na to, aby zdolal nesmírně těžké překážky v podobě hlubokých a těžko překonatelných sifonů, nebezpečných závalů a mocných nánosů sedimentů, jimiž příroda chránila své tajemství.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Punkva a její jeskynní systém v Amatérské jeskyni. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

David81
10.07.2022 4 z 5

Důležitá publikace, která shrnuje výsledky speleologických průzkumů v Amatérské jeskyni v období 1972 - 1978 pod hlavičkou Geografického ústavu ČSAV. Stručně řečeno – když Amatérku zkoumali profesionálové, což samo o sobě je dost kontroverzní období speleologie v Moravském krasu. Je to doba, kdy Speleologický klub bojuje o svoji existenci. Aby mohl pokračovat po tragickém úmrtí jeskyňářů M. Šlechty a M. Zahradníčka v dalším průzkumu Amatérské jeskyně, musí z pragmatických důvodů kývnout na spolupráci s GÚ ČSAV, který jej ale z této lokality v podstatě vyšachuje a další výzkum probíhá pod jeho taktovkou. Velký boj je i o samotný název jeskyně – profíkům se asi název Amatérská jeskyně (na počest amatérským speleologům) úplně nezamlouval.
O tom všem se v publikaci čtenář samozřejmě nic nedozví. I tak jsou zde ale důležité informace - co objevu Amatérky předcházelo, popis tragické nehody a následné aktivity GÚ ČSAV – průzkum jeskynního systému (zajímavý je především potápěčský průzkum Předmacošského sifonu potápěči Trygonu Brno), budování nové vstupní štoly z Koňského spádu v Pustém žlebu a mapování jeskyně. Největší část knížky tvoří detailní topografický popis všech tehdy známých částí (v té době 17 km), který odkazuje i na přiloženou mapovou dokumentaci v měřítku 1:2000.
Co v publikaci působí rušivě je poměrně velké množství překlepů, chybných odkazů na přiloženou mapu, chyb v názvech jeskyní nebo i špatných datací (první potápěčský průzkum u přítokové stěny Macochy dle informací byl proveden v roce 1971 E. Buršíkem a T. Divíškem). Knížka tak občas zavane lehkým amaterismem.
Text doplňuje řada zajímavých fotografií, např. budování štoly nového vchodu.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Punkva a její jeskynní systém v Amatérské jeskyni v seznamech

v Přečtených1x