Přítelkyně z domu smutku přehled

Přítelkyně z domu smutku
https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/190942/pritelkyne-z-domu-smutku-190942.jpg 4 602 602

Přítelkyně z domu smutku nazývá sama autorka románem-pravdou. „Inspirací“ jí byl pobyt v ruzyňské věznici, ale neopírá vyprávění o vlastní příběh, na přesně a nelítostivě vylíčeném pozadí vězeňského prostředí kreslí jeden za druhým portréty žen, s nimiž se octla ve výbušném a těsném prostředí cely. Vězeňkyně mají společnou touhu, a to touhu po svobodě v prostředí působící krutě a negativně. Z některých se zde stávají egoisté, jiní i v psychicky náročném prostředí dokážou myslet na druhé a snaží se ostatním zpříjemnit pobyt.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Přítelkyně z domu smutku. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (124)

bila.tecka
05.05.2024 3 z 5

"… ujišťuji vás, že nezkamením." Kniha je prosta děje, soustředí se na detailně popsané charaktery postav. Většina vězeňkyň je spodina společnosti, vedle disidentky Kantůrkové působí až nepatřičně. Všechny ženy jsou líčeny s jemností a citem pro detail jejich povah, nezúčastněný pozorovatel by je přitom hodil do jednoho pytle. Dějovost je obsažena v jejich vyprávěnkách o minulosti, proto zde není žádné dramatično. Což předpokládám ani nebylo záměrem.

Doubravka1975
04.04.2024 5 z 5

Osobní zpověď autorky Evy Kantůrkové, politické vězeňkyně vězněné v 80.letech minulého století 1 rok v ruzyňské věznici. Za zločin, rozvracení republiky. Autorka v knize nepopisuje ani nijak nerozebírá politickou situaci, ale popisuje prostředí a život ruzyňské věznice a hlavně popisuje osobní příběhy a osudy svých spoluvězeňkyň - přítelkyň z domu smutku.
Silné čtení, doporučuji!!!


_Brunetka_
13.02.2024 4 z 5

Vskutku zajímavá a velmi děsivá kniha, ke které jsem ráda, že jsem se kvůli blížící se maturitě konečně dokopala (dala jsem si ji do seznamu). Zase se jedná o příběh, s nímž jsem neměla možnost se potkat v žádném jiném díle, je to tedy beze sporu něco originálního. Autorka brilantně vykresluje nejen vězeňské prostředí a tamější způsob života, ale hlavně všechny ženy, s kterými měla příležitost se zde potkat. Líbí se mi, že na všech hledá klady a zápory a vypráví do jisté míry objektivně – nevnucuje nám své vlastní sympatie. Vyprávění je to plné emocí a zároveň absurdity – je šílené, v jakých podmínkách vězení tehdy fungovalo, za co se lidé zavírali a také samotný kontrast mezi přečinem autorky a jejích „kolegyň“. Tohle by vážně nikdo nechtěl zažít. Našla jsem tu spoustu krásných myšlenek – text je jich vyloženě plný. Jedinou chybu, kterou bych viděla, je to, že se mi knížka občas ne úplně dobře četla vzhledem ke stylu psaní a skoro úplné absenci přímé řeči. Jinak vám ji ale určitě můžu doporučit nejen k maturitě, pokud si rádi zapřemýšlíte a nebojíte se pomyslné facky v podobě zjištění o další nehezké části našich dějin.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Přítelkyně z domu smutku v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených903x
ve Čtenářské výzvě317x
v Doporučených41x
v Knihotéce220x
v Chystám se číst252x
v Chci si koupit23x
v dalších seznamech9x