Požár na rovině přehled

Požár na rovině https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/122060/bmid_pozar-na-rovine-2lu-122060.jpeg 2 2 2

Rok 1942 je dobou nejkrutšího japonského řádění, kdy se Čankajškova kuomintangská vojska obrátila na bezhlavý útěk, většina protijaponských sil se stáhla do hor a nepatrným jednotkám na "velké rovině" v provincii Che-pej nezbývalo, než se skrývat a partyzánsky bojovat s japonskou přesilou. V týlu nepřítele zůstává Osmá pochodová armáda, součást revolučního vojska komunistů. - Nositelem děje je mladý komunistický důstojník Čou Tchie-chan, který vyrůstá v odpovědného velitele, podřizujícího hnutí mysli vyšším politickým úkolům. Důvěra ke straně, neoblomná statečnost a obětování se pro soudruha charakterisuje příslušníky Osmé armády. V kontrastu k nim vystupují zvěrstva Japonců a jejich přisluhovačů, zrádců čínského národa. V knize je zdůrazněna výchovná a agitační práce Osmé armády, která strhává obyvatele k masovému a organisovanému odporu vyhánějícímu nakonec Japonce z "velké roviny". Za těchto těžkých podmínek se rodí lidé nové Číny, jimž, jak říká autor, "strana drží svítilnu, aby nezabloudili".... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Pching-jüan-lie-chuo , 1951


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Požár na rovině. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

Inutihar
29.03.2020 odpad!

Čínská propaganda o hrdinných komunistických partyzánech za druhé světové války. Chvílemi tak absurdní, že jsem se smál nahlas. Kniha byla zamýšlena nejen ideologicky výchovně, ale i jako jakási učebnice vojenské taktiky. Ale je to zároveň velmi těžce čitelné a nezáživné a trvalo mi dlouho, než jsem se tím prokousal. Jak v komentářích uvádí překladatelka, přestože spolupracovala s vojenským poradcem, je tam hodně "ztraceno v překladu". Protože historický i kulturně-jazykový kontext čínského odboje proti Japoncům je na hony vzdálen středoevropské realitě, takže tu nečitelnost bych asi připsal na vrub i tomuto.

Mimochodem, autor knihy byl v roce 1958 v rámci Maova boje proti intelektuálům odsouzen za pravicovou úchylku a poslán do pracovního tábora.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Požár na rovině v seznamech

v Přečtených2x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce1x

Autorovy knížky

Sü Kuang-jao
čínská
1953  30%Požár na rovině