Portugalské velehory přehled

Portugalské velehory
https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/332973/mid_portugalske-velehory-Dvv-332973.jpg 4 40 40

Martelovo veselé i smutné zkoumání fenoménu náboženské víry. Je lepší věřit, anebo nevěřit, a jak se vyhnout neblahým důsledkům obojího? Na to odpovídají tři příběhy, z nichž se kniha skládá. První se odehrává v roce 1904, kdy se mladý muž jménem Tomas vydal pozpátku na pouť do portugalských hor. Druhý příběh nás přenese do roku 1938, kdy jistý lékař provádí ohledání těla jistého starce, ale musí se při tom vyrovnávat s neochvějnou přítomností jeho vdovy. V třetím příběhu se setkáváme s americkým senátorem, jehož život a kariéra jsou navždy proměněny během návštěvy útulku pro opuštěné šimpanze.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Argo
Originální název:

The High Mountains of Portugal , 2016


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Portugalské velehory. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

HáMaPé
06.11.2022 5 z 5

Tři zdánlivě různé příběhy o ztrátě, hledání a snad i nalezení duševní rovnováhy. Cesta je vždy velmi náročná, bolestná, tragikomická. Hledající je při ní obrušován od balastu, který se během dosavadního života nabalil. A nakonec přichází poznání, jak dojít ke štěstí.

meluzena
05.07.2022 5 z 5

Překrásná knížka, byť s poněkud pomalejším rozjezdem a neuspěchaným tempem. Ostatně, ono zpomalení, které nevyhnutelně přichází se ztrátou milované osoby, je přítomno ve všech třech příbězích stejně jako Portugalské velehory. Jejich hrdinové prožívají zármutek, a přesto čtení netíží, nedrásá. Příběhy jsou propojené nenásilně, teninkými nitkami.
Autor má cit - pro své hrdiny, pro jazyk, pro překvapení i trochu magična a je radost ho číst. Ovšem je to ona tichá vnitřní radost, která je spíše hlubokým pochopením. Mohu doporučit.

• V prvním příběhu se nepříliš praktický muzejní kurátor díky štědré podpoře svého přebohatého strýce vydává do Portugalských velehor hledat jakýsi krucifix zmíněný v deníku zapomenutého velebníčka ze 17. století.
• V druhém příběhu přichází za patologem neznámá stará venkovanka z Portugalských velehor a chce, aby provedl pitvu jejího manžela, protože chce zjistit, jak žil.
• Ve třetím příběhu přijíždí do Portugalských velehor kanadský senátor poté, co během státnické návštěvy zakoupí lidoopa a rozhodne se definitivně opustit svůj dosavadní život a přestěhovat se do země svých předků.
---
„Maria horlivě věří v mluvené slovo. Psát, to je pro ni jako vařit řídkou polévku, a číst, to je jako ji usrkávat, zato mluvené slovo je pečené kuře se vším všudy. A tak mluví. Mluví neustále.“
---
„Těla na pitevním stole nikdy nevypadají příliš veliká. To proto, že stůl je konstruovaný tak, aby pojal i ty nejstatnější postavy. A navíc tu leží bez šatů. Ale je v tom ještě něco jiného. Ten kousíček jsoucna zvaný duše - který podle pokusů amerického lékaře Duncana McDougalla váží jedenadvacet gramů - zabírá překvapivě velký prostor, podobně jako hlasitý hovor.“
---
„To je místní přísloví. Zlacené nahradíte jen zlaceným.“


IvaKo
01.06.2022 4 z 5

Moje první setkání s tímto autorem mě poměrně zaujalo. Tři příběhy, značně bizarní, o překonávání životních traumat, o hledání smyslu bytí, o pochopení a lásce. Působivý styl vyprávění.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

To je místní [portugalské] přísloví. Zlacené nahradíte jen zlaceným.


Kniha Portugalské velehory v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených52x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených4x
v Knihotéce24x
v Chystám se číst40x
v Chci si koupit5x