Poprvé přehled

Poprvé https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487325/bmid_poprve-GP2-487325.jpg 3 24 24

Jedinečný román napsaný ve vězení na psacím stroji. Je rok 2003 a náš vypravěč, prvák na vysoké škole v Clevelandu v Ohiu, neví, co se sebou. Až dokud nepotká Emily. Pocit vzájemné blízkosti, který se dostaví okamžitě, jim oběma změní život. Když ale o dívku málem přijde, rozhodne se, že je čas na jasné gesto: vstoupí do armády. Tento krok ovšem nepřinese nic dobrého ani jednomu z nich. Jako armádní medik v Iráku zjišťuje, že na drsnou skutečnost, která ho tu čeká, není připravený. Spolu s dalšími vojáky vdechuje chemikálie ze sprejů se stlačeným vzduchem, nadužívá prášky od bolesti, sleduje porno. Řada z jeho spolubojovníků zemře. Když se vrací domů, má v sobě zarytou posttraumatickou stresovou poruchu, a opiátová krize, která zasáhne americký středozápad, strhne Emily i jeho. Závislost obou se brzy zhorší, peníze rychle docházejí a vypravěč se dává na to jediné, co je nasnadě – vykrádání bank. Poprvé je románový debut výjimečně nadaného a nápaditého autora, který překvapí osvěžujícím humorem i citlivostí své výpovědi o temném srdci dnešní Ameriky. Knižní předloha filmu Cherry režisérů Anthonyho a Joea Russo v hlavní roli s Tomem Hollandem.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: ekniha , Jota
Originální název:

Cherry , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poprvé. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

bee88maja
17.04.2024 3 z 5

Kdo nemá rád vulgarismy, svět drog, vojáky a armádu a moře sexuálních scén - pro toho kniha fakt nebude. Ovšem surovost s jakou jsou mnohé scény popisovány, je dechberoucí. Můj obličej při čtení zažíval slušnou obličejovou gymnastiku. A taková zajímavost na závěr: Kniha byla předlohou filmu Cherry, kde hlavní postavu ztvárnil Tom Holland.

PAVEL z BRNA
19.02.2024

Velmi čtivě napsaný román, vyprávějící o peklu války v Iráku a odtud do pod-osobního pekla fetujícího páru, který žije jen pro drogy. Je to stejně otřesné svědectví jako v mém mládí Memento od Radka Johna, které mnoho lidí odradilo od užívání drog.


mauglie
31.08.2022 2 z 5

(SPOILER) Začátek slušný, líbil se mi i ten styl psaní, takový chlapský, s ničím se nepáře, netřeba dlouhé popisy a docela to utikalo. Někde v Iráku se to ale zaseklo a druhá půlka mě už vyloženě štvala. Sledujeme dva mladý lidi, co se navzájem stahují do závislosti, nekonečný kolotoč kolem shánění peněz a drog. Poslední čtvrtina je už opravdu jenom sehnat prachy - sehnat heroin- najít žílu. Chápu, že život narkomanů takhle asi vypadá, ale mě už to neuvěřitelně nudilo.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (41. týden)

10.10.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Poprvé v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených27x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených2x
v Knihotéce44x
v Chystám se číst47x
v Chci si koupit12x
v dalších seznamech1x