Plavby sebevrahů - Na primitivních plavidlech napříč přehled

Plavby sebevrahů - Na primitivních plavidlech napříč https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/377519/mid_plavby-sebevrahu-na-primitivnich-pl-7qd-377519.jpg 5 44 44

Knihu v dárkovém provedení doplňuje CD Eduard Ingriš: Muž, který měl být zapomenut. Zažijte neuvěřitelné výpravy odvážlivců napříč oceány! Na primitivních plavidlech napříč oceány – s úvodním slovem Thora Heyerdahla jr., Miroslava Zikmunda, Miloslava Stingla, Petra Horkého a doslovem Niny Ingrišové. K největším dobrodružstvím dvacátého století patří plavby odvážlivců na primitivních plavidlech napříč oceány. Jména Thor Heyerdahl nebo Eric de Bisschop vešla do historie mořeplavby i vědy. Opomíjeným hrdinou, který se v padesátých letech dvacátého století vydal s vorem Kantuta napospas vlnám Pacifiku, byl Čech Eduard Ingriš. To však nebylo jediné Ingrišovo velké dobrodružství. Za první republiky začal jako veleúspěšný hudební skladatel – kromě množství operet je i autorem stovek písní, včetně slavné Niagary. Po odchodu z Československa prožil po roce 1948 dramatické období, kdy se téměř bez prostředků protloukal Jižní Amerikou, aby se nakonec i tam stal obdivovaným hudebníkem a dirigentem, posléze filmařem a mořeplavcem. Podával si ruku s prezidenty, přátelil se s hollywoodskými celebritami, jeho filmová hudba byla nominována na Oscara, byl poradcem spisovatele Ernesta Hemingwaye a přítelem Thora Heyerdahla. A v rodné zemi upadl takřka v zapomnění! Třetí vydání Plaveb „sebevrahů“ (tak posádky plavidel častovali odpůrci) vychází po více než 70 letech po úspěchu legendární plavby voru Kon-Tiki. Před třemi lety balzové vory Tupac Yupanqui a Rahiti Tane, v rámci expedice Kon-Tiki 2, dopluly za 43 dní z Jižní Ameriky na Velikonoční ostrov. Legenda žije, dobrodružství pokračuje! Zcela unikátní CD Eduard Ingriš: Muž, který měl být zapomenut obsahuje písně Eduarda Ingriše v interpretaci Jana Matěje Raka a Štěpána Raka, doplněné komentáři Alfréda Strejčka, vycházejícími z deníku Eduarda Ingriše, seminární práce Vladislava Petráška a vyprávění Niny Ingrišové.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Plavby sebevrahů - Na primitivních plavidlech napříč. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

betička
15.10.2023 5 z 5

Moc zajímavé čtení. Jméno Eduard Ingriš jsem znala, ale nic moc víc jsem o tomto moc zajímavém pánovi nevěděla. Nenapadlo mě, že se potkali s panem Thorem Heyerdahlem. Znala jsem ho jako cestovatele, ale tady jsem ho objevila jako skladatele, dirigenta a výborného kameramana.
...svět je velký a času proklatě málo ...

gambinka87
11.10.2023

Na knihu, resp. audioknihu jsem narazila náhodou z výběru na idnes. Nevím proč, ale vůbec jsem o Eduardu Ingrišovi neměla ponětí a přitom taková osobnost! Je to škoda, že se o něm neví více. Proto tento knižní počin kvituji a doufám, že takto osvětlí ještě mnoho dalších a jí říkám díky :-)


majakmp3
22.07.2023 4 z 5

Znáte Eduarda Ingriše? Ne? A znáte trampskou píseň "Teskně hučí Niagara"? Ano? Pak znáte i jejího autora Eduarda Ingriše! Ale věděli jste, že byl všestranným dobrodruhem, který, podobně jako Thor Heyrdhal, podnikl plavbu na balzovém voru napříč Tichým oceánem. Ingriš byl známými hudebníkem a později i kapelníkem symfonického orchestru v Limě, byl filmařem a dokumentaristou v USA, podnikal výpravy do Amazonie ...
Kniha je dokumentem o Eduardu Ingrišovi, ale má zavádějící název. Správně by se měla jmenovat Eduard Ingriš a plavby dobrodruhů napříč Tichým oceánem.
Kniha mapuje život E. I., ale v jeho případě jsou plavby na balzovém voru jen drobnou epizodou, v bohatém životě, tohoto skutečně žijícího Járy Cimrmana. Zdá se však, že autoři nenasbírali dostatek materiálu, atak k informacím o Ingrišovi připojili údaje o plavbách Thora Heyerdahla, Erika de Bisschopa a Williama Willise.

I přes tuto drobnou výhradu soudím, že se jedná o rozsahem krátkou, ale dobrou knihu. 80%!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Plavby sebevrahů - Na primitivních plavidlech napříč v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených67x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených3x
v Knihotéce44x
v Chystám se číst19x
v Chci si koupit12x
v dalších seznamech3x