Pět životů: Neznámé příběhy obětí Jacka Rozparovače přehled

Pět životů: Neznámé příběhy obětí Jacka Rozparovače https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523620/bmid_pet-zivotu-nezname-pribehy-obeti-ja-6519bf92ef8dc.jpg 4 22 22

Polly, Annie, Elizabeth, Catherine a MaryJane se nikdy nesetkaly, a přece jejich osud skončil stejně. Psaly balady, provozovaly kavárnu, žily na venkovských panstvích, dýchaly inkoustový prach tiskařských strojů a utíkaly před obchodníky s bílým masem. Jedno měly ovšem společné: všechny byly v roce 1888 zavražděny. Jejich vrah nebyl nikdy dopaden, ale postava, kterou z něj tisk vytvořil, se proslavila víc než kterákoli z jeho obětí. Po více než sto let už nás tisk i četné studie přesvědčují, že „Rozparovač“ byl vrah prostitutek. Historička Hallie Rubenholdová však odhaluje, že nejenže se toto tvrzení nezakládá na pravdě, navíc ještě potlačilo zájem o skutečné, fascinující životní příběhy jeho obětí. Ve svém působivém, zdrcujícím líčení uvádí Rubenholdová věci na pravou míru. V její knize se před námi předestře svět Charlese Dickense a královny Viktorie, ale také svět chudoby, bezdomovectví a všeobecně rozšířené nenávisti k ženám. Všech pět žen zemřelo, protože se ocitly v nesprávnou dobu na nesprávném místě.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Literatura faktu
Vydáno: ekniha , Vendeta
Originální název:

The Five: The Untold Lives of the Women Killed by Jack the Ripper , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pět životů: Neznámé příběhy obětí Jacka Rozparovače. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

NymphMaeve
15.05.2024 4 z 5

Po dlouhé době faktografická kniha, která byla opravdu velmi čtivá. Neskutečné množství detailů z běžného života tehdejší doby mne vyloženě překvapilo a přitom to nebyla žádná náročná četba. Sama se přiznám, že jsem o Jacku Rozparovači vždy slyšela jen jako o vrahovi žen prostitutek, proto pro mne bylo překvapivým zjištěním, že to přesně tak nebylo. Sice jsem knihu nepřelouskala na posezení, ale vždy jsem se k ní ráda vracela. Číst literaturu faktu zpracovanou takhle čtivě se jen tak nevidí. Jsem ráda, že jsem rozšířila své obzory nejen ohledně života lidí na konci 19. století v Londýně, ale i té nejnižší sorty lidí, soudů a policie. O Jacku Rozparovačovi se tu skoro vůbec nic nedozvíte, jen a pouze domněnky o tom, jak své činy provedl a u některých žen je zmíněno i zranění, které jim způsobil. Je obdivuhodné, jak rozdílné jeho oběti byly, jakou měli každá úplně jinou minulost a celý život, který se jim seběhl dohromady až rukou Jacka Rozparovače.

Christie2020
01.05.2024 3 z 5

Bylo to určitě zajímavé a smutné čtení o osudu chudých žen tehdejší doby. Ale knihou jsem se nějak nemohla prokousat a něco mi tam jaksi chybělo.


Anushka1
11.02.2024 4 z 5

Kniha vás vtáhne do prostředí viktoriánského Londýna, jeho třpytu, ale hlavně do zapadlých temných uliček, kterými se plouží lidí bez domova a ožralové. Ulice lemované noclehárnami a chudobinci, které jsou posledním útočištěm chudáků. Ženy v této době to nemají moc jednoduché. Buď se dobře vdají a pak budou rodit děti jako na běžícím pásu. Ovšem nesmí nikdy dojít k tomu, aby je jejich manžel opustil nebo zemřel. Protože pak se dostávají do pozice úplně jiné sorty žen. Žen, které musí prodávat své tělo, aby si vůbec mohly zaplatit střechu nad hlavou nebo trochu jídla. Život v této době a prostředí není vůbec jednoduchý. A navíc se teď v ulicích Whitechapelu prochází vrah, který se do historie zapsal jako Jack Rozparovač. Ale tahle kniha není o něm. Je o pěti ženách, které se staly jeho obětmi a o tom, jaký byl jejich život, který je přivedl do situace, že se uprostřed noci musely potulovat Londýnem.

Jak moc věřit všemu, co je zde napsáno, nedokážu říct. Pro mě byl tento náhled do života lidí konce 19. století v Londýně velmi zajímavý. A stále jsem si během čtení opakovala, jak ráda žiji v době, jaké žiji. Každá doba má svoje pro a proti. Ale pořád bych si radši vybrala žít v 21. století :D Autorka téma knihy staví na tom, že chce vyvrátit, že ne všechny oběti byly prostitutkami. Ale dokumentace z této doby určitě nejsou kompletní a nelze jim na 100% věřit. Jediné, co lze o těchto ženách říct, je, že měly ve svém životě hodně velkou smůlu a bohužel se potkaly s někým, kdo si na nich vybil nějaký svůj problém. Ať už své tělo prodávaly nebo ne, určitě si ale nezasloužily zemřít na hnusné zaplivané ulici.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Do ráje, Království obávaných a další knižní novinky (35. týden)

27.08.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pět životů: Neznámé příběhy obětí Jacka Rozparovače v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených29x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených3x
v Knihotéce100x
v Chystám se číst82x
v Chci si koupit16x
v dalších seznamech2x