Paříž přehled

Paříž https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/201971/bmid_pariz-cpi-201971.jpg 5 62 62

Od velkého mistra historického románu přichází oslnivý a rozlehlý portrét města světel. Nyní Edward Rutherfurd obrací pozornost k Paříži a k životu mužů a žen, kteří po dvě tisíciletí proměňovali skromnou římskou o obchodní stanici na bahnitých březích Seiny v nejkrásnější a nejoslavovanější hlavní město na světě. Každá historie Paříže je dějinami jejích staveb – gotické majestátnosti Notre Dame, masivního tělesa Louvru, oslnivého lesku Versailles a do nebe čnící železné jehly Eiffelovy věže. Rutherfurd tyto budovy zabydluje reálnými lidmi, kteří bojují, kteří dovádějí, kteří lžou a šidí, kteří žijí a milují od založení města za Římanů až po nadčasový milostný příběh Abelarda a Héloise a mučednictví Johanky z Arku, od pozlacené nádhery bourbonských králů až po hrůzy francouzské revoluce, od blyštivého Napoleonova císařství až po nacistickou okupaci a neuvěřitelný zápas francouzského hnutí odporu.... celý text

Literatura světová Cestopisy a místopisy
Vydáno: , BB art
Originální název:

Paris , 2013


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Paříž. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (23)

Janizoun
23.11.2023 5 z 5

Po přečtení knih "Londýn", který mě naprosto okouzlil a "Dublin - počátky- ", jsem moc toužila po knize "Paříž" a dlouho trvalo, než jsem tuto knihu sehnala, podařilo se a jsem nadšená.
Další historický román pana spisovatele se povedl na výtečnou.
Ubíráte se stoletím za stoletím, prožíváte osudy, příběhy lidí v každé době a dozvíte se spoustu informací o dějinách a historii tohoto určitě nádherného města.
Pro mě je Francie - Paříž srdcovka a čtení této knihy bylo něco nádherného, moc ráda jsem se při čtení procházela každou uličkou Paříže, poznala pana Eiffela a byla i u zrodu Eiffelovy věže. Doporučuji.

Netae
29.10.2023 3 z 5

Obsáhlý román o dějinách nejen Paříže. Je to čtivé, různé historické události prožívají členové několika rodin a jejich osudy se vzájemně proplétají. Trochu mi vadilo přeskakování v čase, které knize nijak neprospělo. Také jsem si za celých 700 stran nedokázala k hlavním postavám utvořit nějaký vztah, ať už pozitivní nebo negativní.


Syssi
27.07.2022 3 z 5

Nejvíce ze všeho tato kniha připomíná film Půlnoc v Paříži. Nikoli příběhem, ale stylem a duchem. Hlavní roli má sice Paříž, ve které se odehrává celý děj, ale není na tom nic francouzského. Je to pouze britské "french loving", ze kterého čiší sice silný obdiv k Francii.
Příběh hlavních postav v 19.–20. století je celkem pěkný. Z příběhů "v minulosti" nejsilnější zvlášť vyniká ten z doby Filipa Sličného. Propojení "současných" hrdinů s jejich předky je milé.
Přestože si autor bezpochyby lecos o Paříži a její minulosti přečetl, okénka historie jsou slabá. Nevynechávají totiž jediný "historický drb", což má za následek nepěkné zkreslení.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Paříž v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených89x
ve Čtenářské výzvě16x
v Doporučených12x
v Knihotéce92x
v Chystám se číst85x
v Chci si koupit19x
v dalších seznamech2x