Pandořina skříňka přehled

Pandořina skříňka https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/408117/bmid_pandorina-skrinka-nejvyznamnejsi-ps-2AV-408117.png 4 89 89

Nejvýznamnější psychologické experimenty 20. století. Americká psycholožka Lauren Slater nás ve své knize na pomezí odborného a beletristického textu seznamuje se zásadními psychologickými experimenty 20. století. Snaží se vystihnout osobnost jednotlivých badatelů. Hledá účastníky studií, kontaktuje příbuzné a přátele slavných vědců. Také se některé pokusy snaží zopakovat nebo alespoň podrobně pochopit jejich průběh a okolnosti. Uvažuje o etice výzkumů a o jejich důsledcích pro vědu, praxi i chápání lidské mysli. Její reportážní styl pojímá dějiny psychologie jako soubor napínavých příběhů, které popisují, čeho všeho je člověk – badatel i testovaný jedinec – schopen. Lauren Slater vystudovala literaturu a psychologii. Je autorkou sedmi knih, v nichž popularizuje psychologická témata, a nositelkou několika literárních cen.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika Příběhy
Vydáno: , Portál
Originální název:

Opening Skinner , 2006


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pandořina skříňka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (26)

Kyri
10.12.2023 3 z 5

Nejsem úplně objektivní, protože jsem četla jen tu část, která se zabývá schizofrenií: "Slyším hlas. Říká:"Žuch."" Byla jsem ráda za popis experimentu i za jeho zopakování v současné době. Za mě je ale text moc beletristický. Prokousávala jsem se spoustou nepodstatných informací, abych našla fakta. Ta tam ale občas chyběla.

DreamerX9
25.10.2023 4 z 5

Výzkum na výzkum.
Za mě velice zajímavá kniha, která rozebírá jednotlivé experimenty, vědce, pokusy a psychologické testy. Autorka smýšlí velice lidsky a z praktického pohledu.
Knihu hodnotím jako velmi přínosnou do oboru


NGC6715
09.10.2021 5 z 5

Velmi sugestivní popisy experimentů, autorka se snaží o to, aby člověk nezůstal k experimentům pocitově neutrální, ale snaží se jej vtáhnout do děje a seznamuje nás s konkrétními lidmi a příběhy (které ale někdy obsahují i to, co si autorka jen domýšlí). Přesto jsou popisy experimentů velmi dobré, přesné a zajímavé. Některé experimenty si právem vydobyly kontroverzní pověst, u jiných (například lobotomie) je skutečná kontroverze mnohem menší než její pověst. Experimenty i vyprávění jsou velmi zajímavé.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pandořina skříňka v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených118x
ve Čtenářské výzvě18x
v Doporučených8x
v Knihotéce33x
v Chystám se číst142x
v Chci si koupit33x
v dalších seznamech3x