Pád Gondolinu přehled

Pád Gondolinu https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532754/bmid_pad-gondolinu-65d842b23a889.png 4 386 386

Pán prstenů série

Jak se vyvíjel svět Silmarillionu, rekonstruoval z otcových zápisků Christopher Tolkien, jenž předkládá tři verze příběhu – od epického po mytologický. Jeden ze stěžejních příběhů Středozemě. Jak se vyvíjel svět Silmarillionu, rekonstruoval z otcových zápisků Christopher Tolkien, který je opatřil i mnoha poznámkami a doplňujícími informacemi. J. R. R. Tolkien stvořil propracovaný svět, jehož kořeny sahají do hluboké minulosti. Pád Gondolinu pojednává o boji dvou nesmiřitelných mocností: Morgotha, který je vtělením zla, a Ulma, Pána vod. Morgoth usiluje o zničení města Gondolin, jež vystavěli Noldor, nejmocnější národ elfů, kteří se vzepřeli bohům a opustili bájný Valinor. Poutavý Tolkienův příběh promlouvá svým krásným bohatým jazykem. Při líčení zničení města cítíme zmar a smutek nad koncem neopakovatelné nádhery. Tolkien nás stále oslovuje, protože do jeho slov, myšlenek a vyprávění si promítáme sami sebe, vlastní myšlenky, city a prožitky... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: audiokniha , Tympanum
Originální název:

The Fall of Gondolin , 2018


Interpreti: Aleš Procházka
více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pád Gondolinu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (62)

ArkAngel
včera 3 z 5

Hádám, že asi nebudu úplný fanda Tolkienova Prvního věku, protože i přes jisté kvality díla mu nemůžu dát vyšší hodnocení. U pozdějšího Pádu Númenoru jsem si cenil jistého odbornějšího přístupu, kdy jsme měli analyzovanou i kulturu a všechno okolo. Tady máme nějaké dodatky jenom okrajově a jinak stojí to hlavně na různých částech fragmentů, které po Tolkienovi zůstaly.

Vendy1993
16.04.2024 4 z 5

Opět poskládáno jako více verzí příběhu podobně jako u Berena a Lútien. Nejvíc se mi líbila hned první verze na začátku knihy a proto pro mě bylo trošku těžší číst až do konce. Ale když se nad tím zamyslím, tak vidím opět úžasné dílo od JRR Tolkiena a zase musím přemýšlet zda by byl rád, že jeho syn Christopher zasvětil svůj život otcovu dílu. Myslím, že by byl rád, že se někdo z jeho nejbližších snažil tolik příběhů vysvětlit lidem. To se mi na tom také líbí. Kdykoliv je v knize část, kterou napsal Tolkien mladší a snaží se aby bylo vše srozumitelné, úplně cítím tu lásku syna k otci a to je přidána hodnota všech knih které Christopher Tolkien editoval.


Kopta
08.02.2024 3 z 5

Problém jsem zde spatřoval v tom, že člověk čte, čte, čeká na začátek a on je konec. Fantasy mě už dnes dost obchází a ty pozitivní aspekty asi budou věcí paměti než současných prožitků. Přišlo mi to strašně rychlé a vágní.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (42. týden)

14.10.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pád Gondolinu v seznamech

v Právě čtených24x
v Přečtených491x
ve Čtenářské výzvě60x
v Doporučených23x
v Knihotéce433x
v Chystám se číst327x
v Chci si koupit186x
v dalších seznamech9x

Štítky knihy

katastrofy

Autoři knihy

J. R. R. Tolkien
anglická, 1892 - 1973
Christopher Tolkien
anglická, 1924 - 2020