Oční kapky přehled

Oční kapky https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/437476/bmid_ocni-kapky-Dkf-437476.jpeg 4 80 80

Tento příběh lásky a zrady se mohl odehrát kdekoliv a kdykoliv. Mladá svobodná matka Pavla jej však prožila v Čechách v pochmurných sedmdesátých letech, a proto její plánovaná cesta za pomstou vyžaduje odvážný tajný plán a změnu identity. V dramatickém příběhu, který obsahuje hodně autobiografických prvků a autentických dialogů, si autorka přesto ponechává svůj díl tajemství a prostor k vypravěčské fikci. „Neboť skutečnost není jen to, co se nám reálně děje, ale i to, o čem sníme, abychom se z té reality nezbláznili. Některé sny mají takovou intenzitu, že nás vtáhnou do svých zákopů. Pak je bezpečnější se probudit. A rozhlédnout se po té realitě. Nezměnila se zatím? Ne. Ale ty už jsi jiná…“ První, exilové vydání. Grafická úprava Věra Držmíšková. Obálku s použitím obrazu Aleny Havlínové navrhla Barbora Munzarová.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Oční kapky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

GingerXX
05.07.2023 3 z 5

Takového Jakuba jsem měla doma taky. A taky s ním mám děti. O to víc jsem příběh hrdinky prožívala. Já mám ovšem výhodu, že nejsem svobodnou matkou v sedmdesátých letech. Příběh lidský, o zradě partnera, který byl tak trochu sobecký, tak trochu možná jen natvrdlý, každopádně nedostatečně emočně vyzrálý.

ujira
08.03.2022 4 z 5

Byly doby, kdy jsem považovala Lenku Procházkovou za jednu z nejlepších autorek současné české prózy a četla od ní vše, co se dalo. Dnes už si nemohu vzpomenout o čem tato kniha byla, takže asi průměrná četba bez výrazného přesahu.


cori
26.12.2020 4 z 5

Pavla Suková je zamilovaná do fotografa a kameramana Jakuba, s kterým má dceru Magdalénku. Jakub je žárlivý sobec, který vše kritizuje a na vše má uštěpačné poznámky. Pavla věří, že ho dokáže změnit. V této lži žije tři roky, než ji Jakub zradí. Autorka popisuje život svobodné matky v 70.letech 20.století v komunistickém Československu, kdy vychází z vlastních zkušeností. Byla jsem zvědavá, jakou roli budou v příběhu hrát oční kapky, po nichž se román jmenuje. Příběh ženy, která chce milujícího partnera a šťastnou rodinu, a muže, který myslí jen na sebe a nic mu není dobré, má nadčasové téma a zaujme i básněmi. Chlap, který prohlásí, že dcera asi chcípla, když nepláče a je zticha, nemůže být přeci otcem rodiny, to hlavní hrdinka mohla tušit již od začátku.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Oční kapky v seznamech

v Přečtených126x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených6x
v Knihotéce25x
v Chystám se číst26x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech1x