Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Obrázkové Dějiny Národu Českého. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

zedir
14.08.2023 5 z 5

Mám doma hned první vydání z roku 1894, které je v naprostém salátovém stavu, kdy sotva několik stran drží vedle sebe, ale předává se v naší rodině z generace na generaci (knihu nejspíše kupoval můj prapraděda, takže díky této přidané hodnotě bych ji v žádném případě nevyměnil za zachovalejší). V době, kdy ještě nebyly ty internety, mi byla po celou ZŠ věrným a spolehlivým zdrojem informací do všech povinných referátů, které jsme museli mít. V žádné jiné novější knize jsem v případě potřeby nenašel konkrétní hledané téma zpracované tak poctivě, jako u Dolenského. Vše pak korunuje jeho starý básnický jazyk...

Freiherr
05.10.2020 3 z 5

Dalo by se říci pěkná populárně naučná kniha, která i dnešnímu čtenáři stručně přiblíží vývoj Čech a přilehlých korunních zemí od legendami opředeného dávnověku až k císař pánu Františku Josefovi. Pěkným doplněním výkladu jsou také zdařilé reprodukce obrazů.
Velkou vadou na kráse je pro mě však protestantsko-kališnické zaměření autora, které se ke slovu nejvíce dostává při popisu husitských válek a reformace. Domnívám se, že i v knize určené pro neodborníky by měl autor zachovat alespoň elementární objektivitu a nepokrytě nevyzdvihovat loupící a vraždící hordy husitů, kterými mnozí následovníci kalicha nepochybně byli.


Chesterton
18.12.2017 4 z 5

Mám první vydání s koženým hřbetem, zřejmě převázané Josefem Horou z Nymburka (podle malé nálepky uvnitř knihy) A přesně, už jako dítě jsem tento poklad objevila v knihovně a oproti socialistickým učebnicím mě okamžitě zaujala :))

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Obrázkové Dějiny Národu Českého v seznamech

v Přečtených10x
v Doporučených3x
v Knihotéce21x
v Chystám se číst3x
v Chci si koupit1x
v dalších seznamech1x

Autoři knihy

Antonín Rezek
česká, 1853 - 1909
Jaroslav Kosina
česká, 1862 - 1928
Jan Dolenský
česká, 1859 - 1933