O víře dnes: Rozhovor s Vittoriem Messorim přehled

O víře dnes: Rozhovor s Vittoriem Messorim
https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/288134/o-vire-dnes-rozhovor-s-vittoriem-me-oPO-288134.png 5 3 3

Ještě jako prefekt Kongregace pro nauku víry vedl J. Ratzinger rozhovor s novinářem Vittoriem Messorim, ve kterém odpovídal na aktuální otázky doby. Zcela jasná stanoviska jsou odrazem pevné víry, která se opírá o živého Krista a tradici katolické církve, jak je zachycena v učení učitelského úřadu církve. (převzato z www.paulinky.cz)

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize O víře dnes: Rozhovor s Vittoriem Messorim. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

Hanka_Bohmova
13.03.2016

Dva úryvky, které i přes 30 let od uskutečnění rozhovoru zarezonovaly:

Jestliže je to žena, která na novou společnost a její hodnotový systém doplatila nejvíce, jsou to právě řeholnice, které byly ze všech žen postiženy nejhůře. Muž, i řeholník, si může přes známé problémy nalézt cestu z krize tím, že se vrhne do práce, čímž se pokusí znovuobjevit svoji roli v aktivitě. Co však má dělat žena, jejíž biologicky přirozené role jsou popírány a často dokonce zesměšňovány? Když její podivuhodná schopnost dávat lásku, pomoc, útěchu, teplo a solidárnost byla nahrazena ekonomizující a odborářskou mentalitou "činného života", těmito typicky mužskými starostmi? Co může dělat žena, když to, co je jí nejvlastnější, je zpochybňováno nebo prohlašováno za scestné?


Stále citelnější je strašné ochuzení, nastávající všude tam, kde je krása vykázána a vše se podřizuje výhradně "spotřebě". Zkušenost ukázala, že ustupování požadavku "srozumitelnosti pro všechny" jako jediné rozhodující kategorii neučinilo liturgii opravdu srozumitelnější a otevřenější, nýbrž pouze chudší. "Jednoduchá" liturgie neznamená chudou a lacinou liturgii. Existuje jednoduchost banality a existuje jednoduchost vyplývající z duchovního, kulturního a dějinného bohatství.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha O víře dnes: Rozhovor s Vittoriem Messorim v seznamech

v Přečtených6x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených1x
v Knihotéce3x