O nebi a zemi přehled

O nebi a zemi
https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176353/bmid_o-nebi-a-zemi-RFf-176353.jpg 4 12 12

Pápež František o viere, rodine a Cirkvi v 21. storočí Kardinál Jorge Mario Bergoglio, od 13. marca 2013 pápež František, a rabín Abraham Skorka, rektor Latinskoamerického rabínskeho seminára, sú dvaja húževnatí podporovatelia medzináboženského dialógu, prostredníctvom ktorého sa snažia hľadať spoločné cesty bez toho, aby sa zriekli osobitostí, ktoré ich charakterizujú. Kniha O nebi a zemi je výsledkom série hlbokých rozhovorov, ktoré títo muži viedli striedavo v arcibiskupskom sídle a v židovskej komunite Benei Tikva. Počas svojich stretnutí prechádzali najrozličnejšími teologickými a svetskými otázkami. Boh, fundamentalizmus, ateisti, smrť, holokaust, homosexualita, kapitalizmus sú sotva zlomkom tém, v ktorých nám nová hlava Katolíckej cirkvi a uznávaný rabín dávajú možnosť spoznať svoje názory. „Kresťanský život je tiež akýmsi športom, zápasom, pretekmi, kde sa človek musí vzdávať vecí, ktoré ho vzďaľujú od Boha.“ Kniha O nebi a zemi je viac než len medzináboženský dialóg. V osobe židovského rabína a katolíckeho kardinála ide o stretnutie staršieho brata vo viere (judaizmu) s mladším bratom (kresťanstvom), ktorí sa spoločne zamýšľajú nad otázkami, ktoré patria celému ľudstvu. Podstatnou črtou rozhovorov je pravda a úcta, s ktorou sa obaja aktéri vyjadrujú pri hľadaní odpovedí. Práve táto skutočnosť robí čítanie mimoriadne inšpiratívnym pre našu cestu spoznávania odpovedí na otázky o zmysle života, ale aj o každodenných situáciách, ktoré zažívame. – doc. ThDr. PaedDr. František Trstenský PhD. Prvé vydanie... celý text

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Kumran
Originální název:

Sobre el cielo y la tierra , 2013


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize O nebi a zemi. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

managalante
25.06.2023 5 z 5

Poklidný a velmi pokorný dialog dvou moudrých pánů. A k tomu nás také především vybízejí - k dialogu. Pojďme někdy opravdu celým svým duchem naslouchat tomu, co se snaží druzí říct a pojďme také umět zvládat oponovat a hledat si v tom všem tu naši osobní cestu.

Netopyr07
06.04.2022 4 z 5

Krásné "mezináboženské" rozhovory! Jak jsme si podobní, věřící i nevěřící, Židé i křesťané... Jen si musím nastudovat dějiny Argentiny, protože jak pánové zabrousili na historii a politiku, nechytala jsem se :-)


honyczek
11.08.2015 3 z 5

Kniha rozhovorů o spoustě zajímavých témat. Přijde mi, že některá témata jsou probrána příliš povrchně. Jiná zase obsahují konstatování, jak kdo vnímá danou problematiku, ale nevychází z toho žádný závěr. Některá témata jsou však dobrá a dochází i k zajímavému závěru.

Rozhodně se dá říct, že tato kniha hodně vyjadřuje z osobnosti a myšlení současného papeže Františka. Knihu bych tedy doporučil spíše pro čtenáře, kteří mají zájem poznávat osobnost Petrova nástupce, než těm, kdo se o uvedených tématech chtějí dozvědět něco zajímavého. I když něco málo tam najde snad každý.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha O nebi a zemi v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených18x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených1x
v Knihotéce9x
v Chystám se číst9x
v Chci si koupit3x