O bláznech jen dobré přehled

O bláznech jen dobré https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/335170/bmid_o-blaznech-jen-dobre-JFo-335170.jpg 4 26 26

Hrdina románu se k stáru a pod dojmem, že je vážně nemocen, rozhodne změnit svůj život: odejde od ženy a od rodiny a najde si mladou družku. Nakonec se však vrací, odkud vyšel, moudřejší o zážitek z říše těch, kdo žijí v souladu se sebou samými, tedy z říše moudrých bláznů, jejímž vyznavačem se navěky stane. Podle tohoto románu napsal Jan Trefulka scénář ke stejnojmennému filmu O bláznech jen dobré, v roce 1991 ho natočil režisér M. Růžička, hrají S. Zindulka, E. Hradilová, M. Maláčová, M. Černoušek a další.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize O bláznech jen dobré. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

zdennyrakky
06.12.2023 3 z 5

Trochu přitažené za vlasy, trochu nuda, dost takový ten pohled na muže a ženy, který se dnes moc nenosí, ale v zásadě smysluplná kniha o sebeuvědomění a seberealizaci (ale žádné ezo, to ani omylem - což je na jednu stranu moc dobře, protože toto je skutečně literatura, na druhou stranu ezo dokáže jít psychologicky a duchovně hlouběji). No, trošinku už to zestárlo, ale číst se to dá. Mimochodem, rozhodně doporučuju milovníkům Mikulova, to město je tam hodně otištěné, včetně své německé minulosti.

pavel64
07.03.2023 5 z 5

Autor příjemně překvapil. Kniha je plná poetičnosti, takové pohlazení pro milovníky barvité češtiny. Trefulka nezapře, že je srdcem Moravák (vím, spisovně Moravan...). A nemyslím tím jen použití nářečí v přímé řeči hlavního hrdiny, ale malebnost s jakou je celý příběh odvyprávěn. A toho životního moudra! Bylo mi ctí číst snad jedno z nejlepších děl Jana Trefulky.


Aerine
24.02.2023 2 z 5

Neurazí, nenadchne. Není potřeba se k ní vracet. Kniha, která zapadne mezi mraky jiných, které nepřináší nic nového. Muž kolem 60, který po epizodě v nemocnici chytne druhou mízu a dopadne to dle očekávání. Jazykově mě hrozně rozčilovaly vzpomínky “hrdiny” - psané bez interpunkce.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha O bláznech jen dobré v seznamech

v Přečtených46x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených1x
v Knihotéce20x
v Chystám se číst5x