Newtonův mozek přehled

Newtonův mozek
https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/64952/newtonuv-mozek-64952.jpg 4 344 344

Romanet Newtonův mozek je psán v 1.osobě. Arbes zde píše o svém příteli, který s ním studoval a pak studií zanechal. Přítel se věnuje eskamotérství (využívání různých vědních oborů ke kouzelnickým účelům, anatomie-břichomluvectví, optika-optické iluze, fyzika-levitace, atd.). Po zanechání studií vstupuje přítel do armády a je nasazen do bitvy u Hradce Králové, ve které je zabit. O další části příběhu se čtenář nakonec dozví, že se jedná jen o vypravěčův sen. Několik měsíců po přítelově smrti je vypravěč pozván na eskamotérské představení svého přítele do paláce Kinských na Smíchově. Velice se tomu podivuje, ale nakonec se na vystoupení jde podívat. Na jevišti se skutečně objeví jeho přítel, který vystoupí z rakve. Tvrdí, že si po své smrti nechal implantovat Newtonův mozek a nyní se chystá předvést nebývalou věc. Vedle sebe má zvláštní nástroj – velký kovový trojúhelník a dvoje brýle. Tvrdí, že vynalezl způsob, jak se podívat na minulost. Musí se odletět od Země rychlostí světla a pak ji překonat. Člověk tak uvidí světlo, které se od Země odrazilo před jeho vzlétnutím, a tak uvidí minulost. Čím rychleji poletí, tím vzdálenější minulost uvidí. Pak se přítel táže na dobrovolníka. Nikdo se nehlásí, až vystoupí vypravěč. Nastupuje s přítelem do trianglu a vzlétá rychlostí světla. Kolem sebe ale stále vidí onen sál, protože je obklopen stále tím samým světlem. Přítel stroj zrychlí a skočí do minulosti. Následují různé historické výjevy. Jsou to jen samé bitvy. Nakonec se dostávají do pravěku, kde vidí boj prvních lidí. Vypravěč se zamýšlí nad lidstvem. Přemýšlí, proč je historie vyplněna jen samými válkami a ukrutnostmi, které si lidé navzájem způsobují. Náhle se triangl otřese, přítel hlásí, že ztrácí rovnováhu a že k jejímu obnovení je třeba, aby jeden z nich stroj opustil. V té chvíli se ale nachází v obrovské vzdálenosti od Země, kam světlo dolétlo před mnoha tisíci let. Nikomu z nich se nechce stroj opustit, a tak přítel vypravěče z trianglu vyhodí a ten se ocitá ve volném prostoru. Náhle se probouzí ze sna. Hlavní myšlenkou romaneta Newtonův mozek je zamyšlení se nad tím, proč jsou dějiny lidstva vyplněny jen samým násilím, které lidstvo samo sobě páchá. ... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Newtonův mozek. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (33)

Verouš23
24.09.2023 4 z 5

Na autora jsem narazila čirou náhodou a rozhodně toho nelituji. Prvně mi to přišlo lehce "ujeté" , ale na konci se vše spojilo a bylo to ohromující. Skvělý příběh, poslouchala jsem jako audioknihu a moc doporučuji.

RonnieSmithx
12.06.2023 4 z 5

Newtonův mozek začal velmi slibně, ale musím říct, že když nastal výčet všech těch bitev, které vypravěč s přítelem viděli, tak jsem se začala trošku nudit. Jinak mě dílo moc zaujalo a Arbes se mi čte moc hezky, ale tento jeho počin, ačkoliv je skvělý, bych nezařadila mezi jeho nejlepší díla. Doporučila bych všem, které baví sci-fi.

Z osudu přítele je mi smutno. Jeho kousky mě moc bavili.


Hledam94
09.06.2023 2 z 5

(SPOILER) Posloucháno jako rozhlasová hra. Překvapilo mě, co relativně moderních myšlenek se v knize objevuje (cestování rychlostmi blízkými rychlosti světla), krutost válek (bitva u Hradce Králové). Oceňuji celkem přízemní a logické vyústění celého příběhu. Doplnil jsem si dalšího klasika, ale top kniha to není.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Newtonův mozek v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených543x
ve Čtenářské výzvě32x
v Doporučených12x
v Knihotéce88x
v Chystám se číst67x
v Chci si koupit7x
v dalších seznamech5x

Štítky knihy

české novely

Část díla

Autorovy další knížky

Jakub Arbes
česká, 1840 - 1914
2009  71%Svatý Xaverius
2008  70%Newtonův mozek
2006  90%Romaneta (5 romanet)
2004  74%Erotomanie
1951  62%Štrajchpudlíci