Nemocnice přehled

Nemocnice https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55261/nemocnice-55261.jpg 4 56 56

Nejde o román v pravém slova smyslu, jde spíše o literaturu faktu. Autor se při svém pobytu v USA v Houstonu seznamuje se situací v jedné místní nemocnici, kterou pro poměry v ní panující označuje za skvrnu lidské civilizace. Lidé zde umírají pro nedostatek péče, chybí lékaři i zdravotnický personál, kojenci umírají pro nedostatek výživy, po banálních operacích pacienti umírají na sepsi. Nastupuje zde jako pomocný ošetřovatel spolu se svou ženou a to mu umožní popsat barvitě děje probíhající v nemocnici včetně jednotlivých případů, politických intrik okolo provozu nemocnice a jejího financování a podařilo se mu vytvořit poutavé, živé a kritické dílo popisující neotřele odvrácenou tvář města, které je pyšní svou technickou vyspělostí a svým střediskem pro řízení meziplanetárních letů.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Zdravotnictví
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Het ziekenhuis , 1972


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nemocnice. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

Eicherik
18.09.2022 4 z 5

(SPOILER) Kniha popisuje skutečnou realitu chudinské nemocnice v texaském Houstonu roku 1963. V Houstonu se nenacházelo toho roku jen americké středisko řízení pro pilotované vesmírné lety a jeden a půl miliónu obyvatel, ale také dvě stě tisíc nuzáků v chudých čtvrtích a šedesát tisíc analfabetů. První třetina knihy popisuje otřesné podmínky v nemocnici J. D. a po zbytek knihy se autor Jan de Hartog, který do nemocnice nastoupil jako dobrovolník snaží tento stav zvrátit, ať už třeba zvýšením finančního rozpočtu, nebo finanční sbírkou a po nejvíce náborem nových a profesionálně vyškolených dobrovolníků. Ač nebyla kniha po celou svou dobu vždy záživná obsahuje několik zajímavých postav, které se zdají být neporazitelné, ale tlak a podmínky v nemocnici je dostanou do kolapsu a nebo je donutí k odchodu. A že se to stalo před šedesáti lety a dnes už by se to stát nemohlo? Ale mohlo.
Citace: Ještě přesně vím, jak tam stál ve dveřích u zábradlí, kde se zapisovali pacienti: hala byla plná vozíků a nosítek, vzduch prosáklý nemocemi a sténání zatracených znělo jako truchlivá litanie této ranní hodiny vánoční. Na okamžik se mě zmocnil hrozný pocit, že všechno je beznadějné, že se to nikdy nezmění. A tehdy jsem pocítil na svých ramenou ruku, vzhlédl jsem a poprvé jsem viděl Johna Riverse, jak se usmívá.
"Pojďte," řekl a otevřel dveře. "Vzdejte se na chvíli tohoto pozemského štěstí."

Medunkavera
06.01.2022 5 z 5

Knihu jsme koupili hned, jak vyšla. Teď nevím, zda to bylo to první vydání v roce 1976, nebo další, v roce 1981. Moc se mi to líbilo. Bohužel detaily si už nepamatuji.
I když.. slovo líbilo se sem moc nehodí. Spíše jsem byla vyděšená, jak to autor popsal, co se kde děje.


Rapeh
31.12.2020 5 z 5

Knihu jsem četla dvakrát, poprvé když mi bylo 15 let a přečetla jsem jí jedním dechem a díky ním jsem začala tzv. hltat další knihy. Po 30 letech jsem si ji velmi ráda přečetla znovu a opět jedním dechcem

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Nemocnice v seznamech

v Přečtených82x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených7x
v Knihotéce86x
v Chystám se číst13x
v Chci si koupit1x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

lékařské prostředí nemocnice, špitály

Autorovy další knížky

Jan de Hartog
nizozemská, 1914 - 2002
1976  77%Nemocnice
1971  86%Kapitán Harinx
1972  90%Plout musí námořník
1968  72%3x Gregory a Yvonna
1993  84%Thalassa