Nechtěné přehled

Nechtěné https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383482/bmid_nechtene-dzF-383482.jpg 4 148 148

Dopis, který nachází novinářka Samantha v domě své babičky, otevře Pandořinu skříňku tajemství a lží a dotkne se její vlastní rodiny těsněji, než by kdy čekala. Nezletilá těhotná Ivy je v zimě roku 1956 odeslána do Domova svaté Markéty, útočiště svobodných matek na jihu Anglie provozovaného řádovými sestrami, aby zde porodila. Její dcerka je hned po narození předána k adopci. Ivy však Domov nikdy neopustí. O šedesát let později narazí novinářka Sam na svazek dopisů, v nichž Ivy žádá svého milence, aby jí pomohl uniknout ze svaté Markéty dřív, než bude pozdě. S tím, jak Sam postupně z útržků skládá dohromady tragický příběh Ivy, vyplouvají na povrch strašlivá tajemství z minulosti Domova svaté Markéty. Co se stalo s Ivy, její dcerkou a stovkami dalších zde narozených dětí? Co spojuje množství tajemných náhlých úmrtí v oblasti? A proč ti, kdo v Domově pracovali, mají nemalý zájem na tom, aby pravda nikdy nespatřila světlo světa? Sam odhaluje hrozivé lži, které jako pavučina obklopují Domov svaté Markéty, a během svého pátrání překvapivě nahlédne i hluboko do vlastní rodinné historie a je postavena před nepříjemnou pravdu o sobě. Emily Gunnisová jako rozená vypravěčka buduje příběh, jehož neuvěřitelnou zápletku založenou na historické skutečnosti i svižně ubíhající děj ocení především čtenáři románů Kate Mortonové.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Metafora
Originální název:

The Girl in the Letter , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nechtěné. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (58)

Kaja1
04.04.2024 3 z 5

Bylo to šílené, stejně jako pomyšlení, že takováto zvěrstva páchali lidé, kteří hlásali lásku k bližnímu svému. Člověku hlava nebere, jak někdo může tak ubližovat malým, nevinným dětem. A že takové ústavy existovaly ještě v 60. letech minulého století. Jak se říká v Otčenáši... odpusť nám naše viny...jsou věci, které, při nejlepší vůli,odpustit nejdou. Celý příběh měl pro mě překvapivě vyústění.

maximus13
25.01.2024 4 z 5

Pokud bylo chování personálu v klášteře byť jen z části pravda jak se píše v knize, tak je neskutečně smutné, že něco takového bylo možné ještě v 60. letech 20. století. Smutný osud. Zbytek knihy a vyšetřovací linka knihy mi přišly jako omáčka, která měla natáhnout počet stran a dávkovat příběh pomaleji. Ale jinak, za mě dávám knihu klidně do kategorie literatura faktu.


Ivanka0070
08.01.2024 4 z 5

Z prvotního "wau" se od zhruba půlky knihy stalo "achjo, proč?!?"...

O Magdaleniných prádelnách jsem četla jen samé hrůzy a nutno říci, že pokud byla jen malá část z knihy o šílenostech v prádelnách pravdivá, je to srdcervoucí, jaké utrpení musely nebohé ženy a ještě zranitelnější děti a miminka protrpět. Pro nás v dnešní době naprosto nepředstavitelná muka.

Kniha s tak zajímavým tématem nepotřebovala tolik zbytečných postav, překombinované dějové linky, které celou knihu udělaly rázem zmatenou, zamotanou, zároveň ale předvídatelnou, pro mě prostě trošku utrápenou...
Taková škoda,nevím, proč měla autorka potřebu tak moc vše zdramatizovat, když by téma samo o sobě bylo jistě čtivé a šokující, za mě osobně nebylo třeba vecpat několik zbytečných událostí.

Celkově ale kniha nebyla tak zlá a jako mámě pětiměsíčního trpaslíka se mi chvílemi nečetla vůbec snadno, vehnala mi i slzy do očí. Nikdy nepochopím, jak může člověk na člověku natož miminku spáchat taková zvěrstva.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Nechtěné v seznamech

v Přečtených181x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených12x
v Knihotéce109x
v Chystám se číst133x
v Chci si koupit28x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

Magdaleniny prádelny

Autorovy knížky

Emily Gunnis
anglická, 1975
2018  85%Nechtěné