Návrat z ráje přehled

Návrat z ráje
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43782/navrat-z-raje-43782.jpg 3 30 30

Hlavním hrdinou románu je novinář Řehoř, který přilétá na planetu Lucie, aby odhalil tajemství její podivně se chovající civilizace a zjistil to, co oficiální inspekce přehlédly. Jak se postupně seznamuje s místní civilizací, odhaluje krutou skutečnost, že vlády nad planetou se ujal šílený centrální počítač, který usoudil, že neracionálně se chovající obyvatele nahradí umělými dvojníky, kteří budou splňovat jeho představu dokonalé, spokojené společnosti. Jde o jednu z nejlepších českých SF, v níž se stylistické kvality pojí s nezvykle detailně vykreslenou civilizací cizí planety.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Návrat z ráje. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

desert.fox
03.02.2023 5 z 5

Jedna z mých prvních sci-fi, která ve mně nechala nesmazatelně dobrý dojem. A protože mé dětství bylo plné takových z dnešního hlediska nemoderních knih, jsem vůči jejich mírně rozvláčnému stylu tolerantní. Asi se mně dokonce líbí. V knihách těchto časů jde víc o filosofii, o myšlenky nebo o zeitgeist, než o brilantní psaní nebo o příběh bez logických chyb.

Claudius
16.07.2022 3 z 5

(SPOILER) Je sci-fi a je stará sci-fi. No a tohle, tohle je typická stará sci-fi. Je to spíše společenský román a je to na dnešní poměry příšerně ukecané, ale i tak to má něco do sebe.
Začátek je k uzoufání nudný, než zjistíme, co se kolem děje a než se náš hrdina dostane na Lucii. Začátky na Lucii jsou velmi dobré a v té fázi mě kniha velmi chytila s tím, že jsem se těšil na poznávání lucijské civilizace. No a pak jsem zjistil, že budeme číst ze dvou pohledů, a přišla Bis. Chápejte, nic proti Bis, je inteligentní, veskrze sympatická. Ale stejně bych radši objevoval planetu očima Řehoře.
Jakmile skončilo objevování a začal boj s Benem, bylo to zase nic moc. Výklad dějin Lucie byl úplně zbytečný. Spousta linií nelogických či nedovysvětlených - jaký že byl ten smysl Umělých? Jak je možné, že všichni Lucijané se na konci chopili práce a začali něco budovat, když celý svůj život jen leželi v drúzách a poroučeli čtvercům? A to začali stavět lodě, které nikdy neviděli, protože celá civilizace létá? Hned opustili své složité zvyky a etiketu?
Závěr byl podivně nedotažený - a to jak linie Bis na Lucii, tak linie Řehoře na Zemi. Chtěl jsem návrat na Lucii, chtěl jsem cestu Bis na Zemi, ale nedostalo se mi ani jednoho. Celé to působilo nedomyšleně.


Terror
22.01.2021 1 z 5

Co napsat... Malarkey to popsal naprosto přesně. Nezáživná, nudná, blbě napsaná kniha. Mám rád SF. Mám rád českou SF. Nemám rád Čestmíra Vejdělka a jeho Návrat z ráje.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Návrat z ráje v seznamech

v Přečtených37x
v Doporučených4x
v Knihotéce61x
v Chystám se číst12x
v Chci si koupit1x
v dalších seznamech2x