Na odstřel přehled

Na odstřel https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/469716/bmid_na-odstrel-TG1-469716.jpg 3 53 53

Marek a Tom se setkávají náhodou – Marek je svědkem poněkud cynické hry „na odstřel“, v níž je Tom šampionem. Ačkoli jsou ze sociálně odlišných rodin, brzy zjistí, že mají ledacos společného: oba jsou jedináčci, co se snaží vypadat sebejistěji a zkušeněji, než ve skutečnosti jsou. A oba mají silnou vazbu na své otce, ve kterých vidí ty pravé mužské vzory. Jenže nic není tak dokonalé, jak se na první pohled zdá. Markův otec přichází o práci, propadá sebelítosti, rodina se rozpadá a Marek se zavěsí na svého o pár let staršího kamaráda z bohatých kruhů, který ho uvede do oslnivého světa svých ještě starších přátel; do světa nočních klubů, alkoholu, drog a holek, které Marka ochotně zasvětí. Pak i Tom začne pomalu zjišťovat, že ani jeho otec není tím pravým mužským vzorem, za jakého ho považoval. Dramatický, filmově vyprávěný příběh směřuje do tragického finále: Kdo je na odstřel?... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na odstřel. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

Penicuik333
18.07.2023 2 z 5

Mno, knihu jsem dočetla a chvílemi mě zajímala, ale zároveň i stvala. Zapletky deus ex machina, slova jako přikejvnout nebo nalíhat a spousta rysů YA romanku a la Lenka Lanczová nebo Stanislav Rudolf. Nicméně nepovazuju to za úplnou ztrátu času.

Ulala
29.06.2023 4 z 5

Po knize Na odstřel jsem sáhla, protože jsem byla zvědavá na příběh oceněný Literární cenou KK. Při hodnocení knihy sama pro sebe jsem byla tak trochu v rozpacích. Snaha autora ve věku 60+ popsat myšlenkové pochody puberťáků asi dopadla docela dobře. Základem však byly vztahy k rodičům, známým, přátelům, dívkám - a ty se vzhledem k současnému životnímu stylu docela autorovi povedly vystihnout. V jednom momentě jsem už měla skoro otevřenou další knihu a k této, že se vrátím později, nakonec jsem to ustála a musím říct, že to nebylo špatné. Není to počin století, ale špatné to nebylo. Dávám 4 *, ale myslím tím 3 a půl.


Inka063
18.05.2023 3 z 5

Po jednotlivých kapitolách střídavé výpovědi Marka a Toma. Mnohdy úplně totožné. Zřejmě to mělo dokládat, že kluci mají na danou věc shodný pohled a jsou skutečnými kamarády. Možná i jo - oba jedináčci, oba nakonec sami, byť z normálních rodin, sami se svými starostmi a problémy v době, kdy nejsou ani dětmi, ani dospělými. A tak hledají, kam by mohli utéct, kde by byli uznávaní...
Psáno jazykem dospívajících kluků, což je dobře, spisovná čeština by určitě nebyla věrohodná a autentická.
Poměrně předvídatelné řetězení událostí a vyústění. Ale tak to zkrátka bohužel opravdu bývá. Připadá mi to jako takový poučný materiál na diskuze do devátých tříd ZŠ. Možná by přečtení neuškodilo i některým rodičům. Ale neříkám, že se to nedalo, naopak, četlo se to dobře.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Nová kniha M. Cajthamla Na odstřel získala prestižní Literární cenu Knižního klubu 2018

05.09.2018


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2018 - Literární cena Knižního klubu


Kniha Na odstřel v seznamech

v Přečtených71x
ve Čtenářské výzvě12x
v Doporučených4x
v Knihotéce33x
v Chystám se číst31x
v Chci si koupit8x

Autorovy další knížky

Miloš Cajthaml
česká, 1952
2018  63%Na odstřel
2017  31%Motol
1990  50%Jak se kreslí nula
1984  46%Pronikavé soudy mladého muže