Muž, který byl Čtvrtek přehled

Muž, který byl Čtvrtek https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25209/mid_muz-ktery-byl-ctvrtek-0bI-25209.jpg 4 85 85

Tato Chestertonova světově nejpopulárnější novela (dnes už stoletá, u nás známá také pod názvem Anarchista Čtvrtek) je zároveň považována za autorovu nejlepší beletristickou knihu, jež výrazně ovlivnila vývoj fantastického a fantaskního žánru. Její ozvěny najdeme v dílech významných autorů, například K. Čapka, A. Kubina, J. L. Borgese, J. R. R. Tolkiena a C. S. Lewise. Scotland Yard naverbuje básníka Gabriela Symea, aby pronikl do tajné teroristické organizace. Když se mu skutečně podaří přesvědčit její místní buňku o své hluboké anarchistické víře, je zvolen do ústředního vedení organizace, jehož členové používají krycí jména podle názvů dnů. V té podivné společnosti však není jediným tajným agentem, a tak se v bláznivé honičce křivolakými uličkami starého Londýna o překot zaměňují skutečné a fiktivní totožnosti. Ve sporech o podstatu terorismu (a chaosu) autor obhajuje ctnosti a romantiku společenského řádu, jemuž vévodí superanarchista Neděle.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Leda , Rozmluvy
Originální název:

The Man Who Was Thursday , 1908


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Muž, který byl Čtvrtek. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (22)

zipporah
25.01.2024 5 z 5

Jéééj, ako dobre, že mi kniha padla do oka v knižnici, mala čudný názov, tak som ju pre názov (a útlosť) vzala, veď vo štvrtok som sa narodila. No tak toto som nečakala!!! Aké prekvapenie!!! A ešte po otrasnej knihe od Zygara, ktorému napadlo do svojej politickej knihy zatiahnuť medzi protagonistov totálne apolitického Gogoľa. A práve Chesterton na opačnom póle nie bezhlavo vsúva do tohto príbehu postavičku s kadejakým výzorom, ktorá prezentuje Gogoľa. To je úžasné, lebo príbeh je skvelý a taký gogoľovský (teda aj vtipný, ale je to adamsovský humor), nechýba tomu nos :D, a tak trochu je nezrozumiteľný asi ako všetko, čo začína na "meta". Keby som nepoznala Gogoľa, chápala by som ešte menej. Záver bol krásny, dojímavý, čítala som si ho nahlas a predstavovala si posledné mesiace života môjho milovaného spisovateľa, o ktorých hovorí aj Nedeľa. Sedela som v kresle, počúvala Ho a koniec koncov si ma Chesterton získal, pretože opisuje aj tvorbu, život Gogoľa.

"Pretože sa ho bojím a vo vesmíre by sme nemali nechávať veci, ktorých sa obávame." (Syme)

janina66
12.05.2023 3 z 5

Sice to není můj oblíbený šálek kávy, ale díky poslechu rozhlasové hry to nakonec bylo i místy vtipné. Duel kordy a raději se nechat zatahat za ucho.


vlkcz
18.04.2023 3 z 5

Na mém hodnocení se možná trochu podepsala skutečnost, že jsem měl k dispozici hned první vydání. A i když tehdejší čeština je roztomilá, přeci jen k sobě poutá tolik pozornosti, že jí už nezbývá tolik na samotnou knihu.
Ale i tak mi přišla příliš roztříštěná. Nejdřív jsem váhal, zda jde o reflexi doby nebo její karikaturu, protože mnohde jde skutečně o frašku. Zhruba ve třetině se pak začínají objevovat prvky, které navíc vedou k alegoriím na náboženská či spirituální témata. Bohužel se všechny tyto prvky stále mísí, takže i přes některé zajímavé nadčasové myšlenky na mě kniha hlouběji nezapůsobila.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (27. týden)

28.06.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Muž, který byl Čtvrtek v seznamech

v Přečtených113x
ve Čtenářské výzvě39x
v Doporučených9x
v Knihotéce44x
v Chystám se číst53x
v Chci si koupit9x
v dalších seznamech3x