Mistr přehled

Mistr https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145304/bmid_mistr-gFl-145304.jpg 4 25 25

Spisovatel Tóibín píše o spisovateli Henry Jamesovi. Nemusíme přesně vědět, kdo James byl, abychom se ponořili do výtečně napsaného románu jednoho z nejoceňovanějších autorů irské literatury posledních dvaceti let. Tóibín vstupuje do mistrova života v roce 1895. Tehdy se 52letý básník Henry James, roztrpčený neúspěchem svých románů, obrací k divadlu. Místo očekávaného úspěchu se dostaví zdrcující kritika. Zatímco jeho diváci doslova „vybučí“, musí Henry sledovat, jak nadšeně oslavují komedii „hlučného a korpulentního Ira“ Oscara Wilda. Raněný James se rozhodne opustit Anglii a zamíří do Říma, Benátek, Paříže.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Master , 2004


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mistr. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

Teckovana
08.09.2021 5 z 5

Přečíst si zajímavý životopisný román o oblíbeném autorovi zajímavých knih je samozřejmě skvělé. Ale nebylo by spravedlivé knihu přehlížet jako nějaký průměrný životopisný román o dávno mrtvé osobnosti, na to je prostě příliš dobře a živě napsaná. :-)

PerlaSch.
24.08.2017 5 z 5

Skvělá kniha. Po přečtení touha přečíst něco dalšího od Toibína i Jamese. :-)


Taťka Hraboš
06.04.2016 5 z 5

Jedna z těch knížek, v nichž děj poklidně plyne, nikam nespěchá, až se ten klid přenese i na čtenáře, který si tak může vychutnat každé hnutí mysli hlavní postavy, postupně si z jednotlivých střípků skládat obraz života a povahy spisovatele Henryho Jamese, seznámit se s lidmi, kteří na něj měli v životě největší vliv, stejně jako s pozadím některých jeho knih. Je jednoznačně plus, pokud už čtenář o Jamesovi něco ví, a ještě lépe, pokud od něj něco četl. Po přečtení knihy mám rozhodně chuť si od něj přečíst něco dalšího (a od Toibína také). Škoda, že některé z nejzdařilejších Jamesových knih u nás, podle mých informací, stále ještě nevyšly.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (3)

2006 - International IMPAC Dublin Literary Award
2005 - Stonewall Book Award (Literature)
2004 - Los Angeles Times Book Prize (Fiction)


Kniha Mistr v seznamech

v Přečtených27x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených7x
v Knihotéce24x
v Chystám se číst44x
v Chci si koupit12x
v dalších seznamech3x