Dračí cesta přehled

Dračí cesta
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406495/bmid_draci-cesta-pPA-406495.jpg 4 108 108

Mince a dýka série

1. díl >

VŠECHNY CESTY VEDOU K VÁLCE… Marcus už má hrdinské dny dávno za sebou. Velmi dobře ví, že umřít se dá i v malé válce. Když je jeho mužstvo zatčeno a odveleno do armády, která je odsouzená k porážce, bude snaha vyhnout se válce, jíž se nechce účastnit, vyžadovat ne zcela tradiční kroky. Cithrin je sirotek, kterého se ujala banka. Má před sebou důležitý úkol – propašovat její bohatství přes válečné pásmo, aby se zlato nedostalo do nepovolaných rukou. Ačkoli dívka zná tajemství obchodu a bankovnictví od základu, bude to stačit, aby ji to v následujících měsících ochránilo? Gedera, jediného syna šlechtického rodu, spíše než válka zajímá filozofie. Jako voják za moc nestojí a ve válečných hrátkách mocných je pouhou figurkou. Nikdo, ani on, však netuší, co z něj udělá bitevní vřava. Hrdinu nebo padoucha? I malí lidé dokázali velké věci a Geder rozhodně není malý. I padající oblázek může strhnout lavinu. To, co původně mělo zůstat nevýznamnou letní šarvátkou mezi Svobodnými městy a Odříznutým trůnem, se začíná vymykat kontrole. Z mraků historie se vynořuje nový hráč, temné síly rozdmýchávající plameny, jež strhnou celý kraj na „dračí cestu“ – cestu k válce.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: ekniha , Laser-books (Laser)
Originální název:

The Dragon's Path , 2011


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dračí cesta. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (21)

Hor89
10.02.2024 4 z 5

Úvodní díl pětidílné epické fantasy ságy je velmi dobrý, jen vyžaduje trochu náročnějšího čtenáře, nejde o klasický mainstream. Kniha v něčem připomíná Píseň ledu a ohně - málo magie, propracovaný svět i postavy, intriky atp. Jen je děj komornější (jen šest POV postav), méně krvavý a více zaměřený na středověké bankovnictví a jeho vliv (téma v PLAO jen nakousnuté). Knize ubírám hvězdu za pár hluchých/nudnějších míst - jde o klasický seznamovací díl.

luculi
28.08.2023 3 z 5

Sérii jsem měla v merku nějakou dobu, postupně jsem si ji dala dohromady a nějaký čas mi trvalo, než jsem se do ní pustila. Vždycky mám obavu z nového, ze zklamání. Ale našla jsem sílu a první díl mám za sebou.

Z počátku hodně zmatené čtení, protože autor pozapomněl přidat nějaký přehled, který by čtenáři pomohl v orientaci. Popisuje totiž několik ras, které obývají daný svět, ale je to tak zmatené a nejednoznačné, že ani na konci nevím, kdo je kdo. Samozřejmě kromě lidí, kterým říká prvokrevní. Taky jsem si na mapě musela označit, v jakém místě který vypravěč začíná, abych pochopila, kdo je na které straně.

Kniha samotná je taková komorní, nudná, nic neříkající. Moc se toho neděje a hlavní linka se točí okolo dvorských intrik, války a neválky, bankovnictví (nejnudnější část) a tak podobně. O postavách vím úplné minimum. Nejvíc bych si asi oblíbila Marcuse, ale má tak zoufale málo prostoru a navíc s tak málo odhalenými charaktery nevím, co si myslet. Cithrin je na svůj věk příliš chytrá a schopná, až jí to prostě nedokážu uvěřit. Geder je chvíli totální hlupák a chvíli vychytralý slaboch. Hodně protichůdný. A zbytek postav mi taky toho moc nedal. Nicméně jsem přesvědčená, že autor si všechno nechává na další knihy, aby to mohl servírovat děsným hlemýždím tempem.

Nejvíc mě dostala poslední kapitola, která odhalila totožnost odpadlíka, který knihu vlastně odstartoval. A to jsem vůbec nečekala. Jediný moment, který mě dostal, což je smutné. Kniha to byla průměrná, slabší, s dějem, který toho člověku moc nedal. Jsem tedy zvědavá na pokračování, protože další díly jsou lépe hodnocené, takže předpokládám, že to bude lepší. A nechápu srovnávání s Hrou o trůny. Taková blbost. Tady není ani žádné pořádné zabíjení, řezničina a brutalita. Intriky neprobíhají na každé stránce. Postavy nemají tak propletené osudy. I odhalování zrádců zní jako pohádka na dobrou noc...

2.5*


kalache
29.06.2022 4 z 5

...ta mladá bankéřka je,podle mne,nejnosnější postava tohoto dílu...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dračí cesta v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených129x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených5x
v Knihotéce120x
v Chystám se číst146x
v Chci si koupit31x
v dalších seznamech3x