Mesto osamelosti přehled

Mesto osamelosti https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402964/bmid_mesto-osamelosti-NrM-402964.jpg 4 14 14

O umení byť sám. Keď sa Olivia Laing presťahovala do New Yorku, ocitla sa v priestore osamelosti. Tejto zahanbujúcej skúsenosti sa spoločnosť vyhýba ako moru, ale ju začala fascinovať a rozhodla sa „mesto osamelosti“ skúmať prostredníctvom výtvarného umenia. Vo svojej knihe sa prechádza New Yorkom, dielami a životmi Edwarda Hoppera, Andyho Warhola, Davida Wojnarowicza či Henryho Dargera a poskytuje živý obraz toho, čo znamená byť sám a osamelý. Neskúma len príčiny tohto stavu a jeho prejavy, ale aj spôsob, ako mu vzdorovať a ako sa z osamelosti vymaniť.... celý text

Literatura světová Literatura naučná
Vydáno: , Inaque
Originální název:

The Lonely City: Adventures in the Art of Being Alone , 2016


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mesto osamelosti. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

Ahmose
06.09.2023 5 z 5

Mesto osamelosti je výnimočná a neskutočne obohacujúca kniha. Žánrovo by som povedal, že je to niečo medzi esejou, reportážou a možno aj recenziou. Predstavuje spojenie osobného príbehu s umeleckým výskumom doplneného o psychologické prvky. Kniha sa veľmi dobre číta. Druhú polovicu som zhltol za jeden večer. Je to jedna z tých kníh, ktoré vás nenechajú len tak sedieť. Pri čítaní som si musel googliť diela umelcov, prebudila vo mne veľkú zvedavosť a túžbu vedieť o nich viac. Dokonca som vďaka nej objavil ďalšie, úplné iné dve knihy, ktoré si chcem prečítať. Tému osamelosti autorka spracovala veľmi jemne, citlivo a zároveň prakticky. Nehovorí o nej ako o abstraktom pojme, ktorý sa nás tak nejak všetkých dotýka, ale ukazuje ju na životoch a dielach skutočne žijúcich ľudí. Okrem toho sa venuje aj témam LGBT, chudobe, izolácie, diskriminácie, epidémie HIV a psychickým chorobám. Nemusíte sa však báť, že by sa jednalo o depresívne čítanie. Mesto osamelosti poskytuje aj určitý nadhľad a nádej. Toto je bezpochyby jedna z najlepších kníh, aké som tento rok prečítal a aké som vôbec v živote prečítal. Výborná a odvážna kniha, ktorá bezpochyby stojí za prečítanie, odporúčam.

milan.valden
08.02.2023 4 z 5

Po dlouhé době čtu knihu ve slovenštině, protože česky nevyšla, což je škoda. Ale mně se slovenština velmi líbí, takže občas si v ní něco moc rád přečtu... Spojení témat město, osamělost, samota, výtvarné umění a životy umělců mě zlákalo ihned a knihou jsem nadšený. Britská spisovatelka Olivia Laing (*1977) popisuje v esejisticko-autobiografické knize Mesto osamelosti – O umení byť sám (The Lonely City – Adventures in the Art of Being Alone; 2016) i vlastní zkušenosti se samotou a osamělostí poté, co se odstěhovala do New Yorku a začala zde zkoumat životy a tvorbu několika umělců, kteří se se samotou potýkali a ve svých dílech ji reflektovali. Vedle slavných jmen Edwarda Hoppera a Andyho Warhola jsou to pro mě dosud neznámí umělci David Wojnarowicz nebo podivínský a samotářský Henry Darger, po jehož smrti bylo objeveno množství kreseb, maleb a rukopisů, mj. i pohádkový román, který má 15 145 stránek včetně několika set ilustrací a je považován za nejrozsáhlejší román psaný latinkou (pro srovnání: Proustovo Hledání ztraceného času má 3 200 stran).
Autorka probere i témata nemoci AIDS či problematiku života gayů, dotkne se třeba i Klause Nomiho, extravagantního popového zpěváka–kontratenoristy, první slavné oběti AIDS, osamění po krachu milostného vztahu, života s psychickou poruchou, nešťastného a těžkého dětství, virtuální reality a sociálních sítí či výzkumů a názorů psychologů a psychiatrů, kteří se osamělostí zabývali vědecky, atd.
Podobné mnohovrstevnaté knihy mám velmi rád a témata, jimiž se autorka zabývá, se mě hluboce dotýkají: jsem městský člověk a samotář, samotu miluji, ale občas se potýkám i s osamělostí, zajímají mě umělci a umění i podivíni jako Darger, stejně jako problematika lidské psychiky, dětství nebo života gayů atd.
Jediné, co mě na překladu ruší, je podivný přístup překladatelky či redakce k přechylování ženských příjmení. Někdy jsou přechýlena, jindy ne, a to často i jedno a to samé příjmení třeba i v jednom odstavci, jednou přechýleno, pak zase ne; to si redakce tedy měla ujasnit...


erik385
03.12.2020 5 z 5

Nielen pre samotárov vo veľkomestách... Ale tie pocity existenciálnej samoty, čo autorka popisuje, poznáme myslím všetci... Zároveň sa vďaka knihe človek dozvie dosť veľa zaujímavých podrobností a originálnych uhlov pohľadu o newyorských umelcov alá Warhol, atd..

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Mesto osamelosti v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených18x
v Knihotéce31x
v Chystám se číst49x
v Chci si koupit18x

Autorovy knížky

Olivia Laing
britská, 1977
2019  89%Mesto osamelosti