Měsíc nad řekou přehled

Měsíc nad řekou https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449471/mid_mesic-nad-rekou-C0W-449471.jpg 4 164 164

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Měsíc nad řekou. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (19)

Michalka98
01.08.2023 2 z 5

Velice mě to mrzí, ale bohužel na otázku "O čem je Měsíc nad řekou?" musím odpovědět, že o ničem. Šrámek pracuje s motivy mládí a stáří, nenaplněných ambicí a představ či pocitem viny. Toto všechno však vyznělo do prázdna a nic hlubšího hra ve mně nevyvolala. Nedokázala jsem se začíst, pořád jsem čekala, že dojde k nějaké výraznější akci, ale dohromady se nedělo vůbec nic. Česká literatura se může pochlubit mnohem zajímavějšími dramaty.

RonnieSmithx
09.11.2022 4 z 5

(SPOILER) Měsíc nad řekou je zajímavý počin. Děj je velice jednoduchý a nemusí se v něm hledat nějaké větší složitosti, ale za to postavy jsou psychologicky propracované a k jejich charakteru přidává snůška nepřímých dialogů, narážek a gest. Už z názvu je nám jasno, že důležitým motivem bude měsíc, který svítí nad hučící řekou. Postavy se k tomuto okolnímu prostředí neustále obracejí, je jen na nás si představit, co je na tom tak krásného. S řekou je také spojena spousta situací v příběhu, díky čemuž je neodmyslitelnou součástí a udržuje lyrickou atmosféru.
Hlavním tématem je mládí, ale jak si postavy na konci uvědomí, tak už je nenávratně pryč. Zejména sedmadvacetiletá Slávka jim to připomene. To mi přišlo smutné. Ona asi stále čekala na něco speciálního a s Vilíkem jí došlo, že je na čase dospět, že už je na druhém břehu. Chvilkové pobláznění, ale teď je čas se usadit. Byly tam náznaky k tomu, že se nakonec dá dohromady s panem Brožíkem, což mi přijde tragické samo o sobě, i když vlastně dílo špatně nekončí. Asi mě zarazilo, jak učitel hudby podlehne momentu svého zklamání a požádá o ruku dívku, která na to celou dobu čekala, ale nebyla to ta, kterou chtěl, a když mu došlo, co provedl, tak se to všechno snaží vrátit zpátky a dostat zpátky Slávku. Doufám, že se pro ni našel jiný nápadník.


mirektrubak
14.02.2022 4 z 5

Přestože jsou interakce mezi mladýma a starýma v téhle hře velmi zajímavé ve své rozmanitosti (někdy jsou plné něhy, jindy to pod povrchem pobublává, a ještě jindy jsou to srážky, až lítají jiskry!), zdálo se mi, že ty úplně nejzávažnější otázky panu Hlubinovi nepoloží ani Slávka (jako zástupce současného mládí), ani Josef (jako zástupce vlastního byvšího mládí), ale že si je musí položit sám. A hlavně: že on sám si na ně musí odpovědět. Nesmí si nechat odpovědi vnutit a také si nesmí nechat vnutit tu jakousi zdánlivě nevyhnutelnou nesmiřitelnost mezi nezkrotností mládí a usedlostí dospělého věku! Sám už do Hlubinových let dorůstám a uvědomuji si, jak problematické by bylo postavit proti sobě minulost a současnost jako vzájemně nekompatibilní elementy, ze kterých si můžu vybrat buď jednu nebo druhou. Protože tak to přece není, vždy je přece možné (a nutné) předchozí etapy svého života promýšlet a zpracovávat – dobré zachovat, na odumřelém nelpět a všechno integrovat.

V rámci děje to bylo spíš vedlejší téma, ano, ale přesto jsem intenzivně vnímal Měsíc nad řekou i jako hru o invalidní komunikaci. Všichni členové Hlubinovic rodiny se mají rádi a záleží jim na ostatních, o tom žádná, ale co je dobro druhých a jak ho dosáhnout, to už spolu navzájem neprobírají, jen odhadují a domýšlejí se. Ve prospěch svých nejbližších tak konají bez jejich vědomí a souhlasu – prostřednictvím zatajování, předstírání... Jaká je asi naděje, že něco takového bude fungovat?

Díval jsem se, že je to letos právě sto let od napsání Měsíce nad řekou. A myslím si, že když trochu odhlédnu od lehce archaického stylu, kterým se pan Fráňa vyjadřuje (o jehož lyrickém půvabu ovšem vůbec nepochybuju, líbila se mi hravost dialogů, hloubka postav i ta „barevná, ztřeštěná slovíčka“, jejichž používání se citliví duchem mladí lidé tak těžko brání ;-), tak mám před sebou literární dílo, které k nám svým obsahem srozumitelně promlouvá i dnes. Bylo užitečné i příjemné si Fráňu číst.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Modrý a rudý, Prométheus a dalších 40 nových eknih zdarma ke stažení

30.07.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Měsíc nad řekou v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených270x
ve Čtenářské výzvě15x
v Doporučených9x
v Knihotéce50x
v Chystám se číst35x
v Chci si koupit7x
v dalších seznamech3x