Mengeleho Zoo přehled

nehodnoceno
Mengeleho Zoo https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523268/bmid_mengeleho-zoo-6511addb67d11.jpg 0 0 0

V čitateľských anketách sa ako jedna z najpopulárnejších kníh súčasnej nórskej literatúry za posledné desaťročia pravidelne objavuje Mengeleho Zoo. Ekologický thriller sa venuje problematike ničenia amazonských pralesov a bezohľadných ľudských zásahov do prírody. Mengeleho zoo je príbehom o Minovi Portoguesovi, chlapcovi z malej dediny v juhoamerických dažďových pralesoch, ktorého rodina sa živí lovom vzácnych a krásnych motýľov. Po sérii tragických udalostí je prinútený odísť z oblasti, kde vyrastal – a z malého lovca motýľov sa stáva šikovný kúzelník. Pri cestách krajinami Južnej Ameriky sleduje na vlastné oči, ako ich ničia veľké spoločnosti, ktorým ide len o zisk. Rozhodne sa pri záchrane tohto kúska zeme postupovať pomerne drastickým spôsobom a netrvá dlho a nájde si priateľov, ktorí zmýšľajú podobne. Z tejto hrozivej, a súčasne nesmierne pôsobivej takmer-rozprávky, kde dobrí sú veľmi dobrí a zlí sú veľmi zlí, dýchne na čitateľa predovšetkým hlboká, nekompromisná láska k planéte a všetkému živému: k rastlinám, živočíchom – i ľuďom.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Premedia
Originální název:

Mengele Zoo , 1989


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mengeleho Zoo. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

Radous
08.06.2022 2 z 5

...aneb tisíc důvodů, proč se stát teroristou. Já nevím. Naše planeta má (s námi) potíže, řešit zrovna tímhle autorem předloženým způsobem je s největší pravděpodobností nelze. A to mám na mysli i ne tuto zrovna povedenou fikci. Vždyť je to celé víceméně o tom, proč se z latinskoamerického hošíka stal vraždící maniak (byť jsou jeho cíle v podstatě jen morální, ať už to i mně zní sebedivněji) a pak jen dlouhý seznam toho, koho on a jeho fakce zavraždili. Nic jiného jsem od p. Nygardshauga nečetl, ale skoro bych dal ruku do ohně za to, aby se vrátil zpátky k detektivkám. To jde seveřanům přece tak dobře. 3,5/10

evilunicorn
09.02.2021 2 z 5

Uf,tedy upřímně..měl jsem co dělat,abych knihu neodložil.Sice jsem přihlédl k tomu,že je to kniha staršího data (1994,u nás až v roce 2018) ale i přesto mi to přišlo celé zdlouhavé, naivní, nereálné, nedomyšlené a zatraceně levičácké.I když je toto nadčasové téma,a ano, lidé si pod sebou řezají větev,dalo se z tohoto tématu vytěžit mnohem více.Pro mě jasné zklamání,dvě hvězdy dávám za první dvě kapitoly, které jsou jako jediné
z knihy výborné.


Marekh
03.12.2020 4 z 5

V minulosti jsem měl tuto knihu půjčenou a dočetl jsem asi do strany 20 a knihu jsem odložil. Dal jsem přednost jiné knize. Možná to bylo způsobeno tím, že jsem se do příběhu nezačetl, vyprávění působilo rozvláčně a celkově jsem si řekl, že mě tato kniha neosloví a bude to ztráta času. Nicméně po dlouhé době jsem se rozhodl, že se ke knize vrátím a dám knize druhou šanci. Učinil jsem správné rozhodnutí. Je pravda, že vyprávění je pomalejší, ale musím říci, že jsem se tentokrát do knihy začetl a kniha se mi celkově líbila. Knihu hodnotím na 80 %.

Hlavním tématem knihy je ekologie a upozornění na likvidaci deštných pralesů v Amazonii. Říká se, že deštné pralesy v Amazonii jsou plíce světa, vyskytují se v nich obrovské množství stromů, rostlin a živočichů. Některé nalezneme jenom v těchto oblastech. Žijí v nich domorodci a Indiáni. Tím, že jsou káceny stromy pro dřevo, zakládány banánovníkové plantáže a další jiné plantáže dochází k narušení ekologické rovnováhy. Na Zemi žije kolem 7 miliard lidí. V knize je položena otázka, kolik lidí dokáže uživit Země? Na jedné straně hladoví malé děti v Africe, v zemích Jižní Ameriky a v jiných částech Země, z druhého hlediska existují milionáři a miliardáři, kteří nevědí, co s penězi. Myslím si, že Země by dokázala uživit všechny lidi, kdyby lidé na všech místech Země měli vytvořeny k tomu podmínky. Vzpomínám si na profesora, který učil předmět Biologie a ekologie a položil otázku, co je pro lidi z Afriky přínosnější? Jestli přímá materiální pomoc anebo prostředky, kterými by si dokázali zajistit obživu? S mnoha autorovými názory jsem souhlasil. Je zřejmé, že obchodování za území deštných pralesů přináší obrovské zisky různým firmám, kteří hledí především na zisk, ekologie a životy domorodců jsou jim naprosto ukradené.. Někdy lidé mají strach, že nás navštíví mimozemská civilizace a zničí naši planetu, ale nebude to nakonec tak, že lidé se zničí navzájem?! Že lidé zničí planetu vlastním přičiněním?!

Hlavní postavou románu je MINO, který žije v deštném pralese se svou rodinou. Jednoho dne dojde k tragédii a Mino se musí postarat sám o sebe.. Později vyhlásí boj s firmami, které ničí životní prostředí.. Chápal jsem Mina, k jakým prostředkům se uchýlil s cílem zachránit deštné pralesy. Pokládám si otázku, jestli může člověk vzít spravedlnost do svých rukou, když bojuje za správnou věc a jinou možnost obrany nemá? Mino dělal strašné věci, ale z druhého hlediska si myslím, že mnozí čtenáři s ním budou alespoň částečně sympatizovat, protože si řeknou, že bojuje za správnou věc a budou se ho snažit pochopit. Vyprávění je pomalejší, některé scény působí až pohádkově. Možná je lépe si knihu rozdělit na více dní, aby čtenář všechno vstřebal a zamyslel se nad celým příběhem. Časem bych si chtěl přečíst volné pokračování této knihy – STROM NEBESKÉHO KVĚTU.

Myslím si, že kniha stojí za přečtení. Románů s ekologickými náměty jsem příliš nečetl. Námět knihy je stále aktuální, aktuálnější než kdykoliv předtím. Je to jedna z knih, nad kterou se čtenář musí zamyslet. Po dočtení této knihy ve mně ještě rezonují některé scény a plno otázek k zamyšlení.

Kniha má pěkný přebal.

Citáty z knihy, které mne oslovily:

Teď nám to do omrzení omílají gringové, plantážníci a poskoci kapitalistů: že pozemská chudoba a bída nic neznamenají, protože důležitý je posmrtný život v božích síních ze zlata. Takové pitomé bláboly! S tímhle učením není divu, že tu to hadí hnízdo tak dlouho vydrželo.

Jsem ve vodní hladině a přepočítávám lidi. Většina z nich nemá žádnou barvu, jsou jako nervózní stíny. Odhánějí barvy od sebe. Je jich už moc. O dvě miliardy víc, než by mělo. Už nevědí coby, a tak touží zničit svět.

Vtip je v tom, že na světě je dost jídla, aby nasytilo všechny. Jenže těch čtyřicet miliónů lidí umírá, protože nemají prostředky, aby si jídlo obstarali. Čtyřicet miliónů lidí umírá kvůli tomu, co nazýváme legalizovaným, akceptovaným a vědomým terorem velkokapitálu, velmocenskou politikou a krátkozrakou touhou po zisku.

V tom smyslu je každá lidská válka, která postihuje člověka a přírodu nechává na pokoji, štěstím. Žádný výkřik bolesti z lidských rtů nemůže přehlušit bezpráví, kterým trpí oceány, džungle a hory. Země tu není kvůli člověku; to člověk má sloužit Zemi.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Pláňata, Nespoutaná Aljaška a další knižní novinky (40. týden)

01.10.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Mengeleho Zoo v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených57x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených4x
v Knihotéce94x
v Chystám se číst49x
v Chci si koupit11x