Mé velitelské operace přehled

Mé velitelské operace https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/436081/bmid_me-velitelske-operace-0Ad-436081.jpg 4 51 51

Autorem knihy je jeden z nejtajemnějších a nejobávanějších mužů Říše a Hitlerův oblíbenec Otto Skorzeny, který proslul jako organizátor speciálních operací, z nichž nejznámější bylo vysvobození Mussoliniho ze zajetí v horském hotelu. I když je jeho pohled na válečné události velmi subjektivní a sám sebe líčí v tom nejlepším světle, přesto jsou jeho vzpomínky velice cenné v tom, že se z nich dovídáme věci, které se v učebnicích historie asi nikdy neobjeví, a přitom byly pro vývoj války a hlavně pro její výsledek klíčové.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Vojenství
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Meine Kommandounternehmen , 1976


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mé velitelské operace. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

Mammoth
10.04.2021 5 z 5

"Agent 007 3.říše"... co k tomu dodat... Ano, určitě Skorzenymu nelze upřít odvahu, chytrost, dávku štěstí a snad mu i věřím jeho přesvědčení o tom, že dělá správnou věc. Nicméně... Je to moje již několikátá kniha pamětí účastníka 2. sv. války na straně poražených. A seznávám, že všechny mají několik společných jmenovatelů:
- minimálně v začátku nekritický obdiv k Hitlerovi (což bych s přihlédnutím k situaci v Německu v podmínkách Versaillské smlouvy ještě pochopil)
- přesvědčení, že ochraňuji národy Evropy před bolševismem
- co je však nejhorší, nikdo se ani slovem nezmiňuje o zvěrstvech koncentračních táborů apod. jako by to vůbec neexistovalo
Čili absolutně nulová sebereflexe v kombinaci s přesvědčením, že jsem zachránce Evropy a dělám správnou věc...
Chci tím říct jedno. Je velmi dobře, že tyto knihy existují a je možnost si je přečíst, každopádně je nutné u nich přemýšlet, brát je s "určitou dávkou nadhledu" a vše vidět v širších souvislostech.

ijcro
12.10.2020 4 z 5

Pohled z druhé strany je velmi zajímavý, ale taky velmi osobní. Skorzeny vidí jen to, co vidět chce, a pomíjí jiné, hrůznější aspekty války a některé dokonce omlouvá. S pocitem křivdy žil Skorzeny celý život a ač vystupoval jako militantní antikomunista, byl v podstatě celý život v hledáčku tajných služeb (jistě i svých). Nepochybuji, že s mnohými agenturami po válce aktivně spolupracoval a kvůli tomu je jeho vyprávění jistým způsobem velmi tendenční (rozhodně jsou vypuštěny pasáže o této spolupráci resp. jejich důsledcích).


LordByron
19.05.2020 4 z 5

Neobyčajne zaujmava a osobitá kniha. Jedna z mála kníh - pamätí Nemcov kde autor celkom otvorene obhajuje Hitlera a jeho osobu a v mnohom aj nacionalizmus ako taký (i keď za nejakého antisemitu sa nedá označiť).
Pohľad je naozaj dosť pronemecky a takmer vo všetkom veľmi originálny a občas až konspiracný :) Pravda čítal som z nej len kúsok, ale aj ten sa nezmazatelne vryl do pamäti. Napríklad popis anšlusu a represalii voči nacistom a komunistom v Dolfussovom Rakúsku.
A vôbec :kde inde dnes človek zohna informáciu, že si Rakusania po prvej svetovej takmer jednomyseľne odhlasovali v referende pripojenie k Nemecku (lebo sa cítili ako Nemci) a ze im to čisto z ľubovôle veľmocí a v rozpore s princípom sebaurčenia ku ktorému sa víťazi hlásili bolo upreté?

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Mé velitelské operace v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených73x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených5x
v Knihotéce74x
v Chystám se číst27x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech1x