Matka přehled

Matka
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/473844/matka-Z5a-473844.png 3 47 47

Obsahuje bibliografické poznámky a vysvetlivky. Prvé vydanie v preklade Márie Klimovej.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Matka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

maryzka
02.03.2024 3 z 5

No co na to říct. O Gorkij jsme se učili ve škole a nechápala jsem proč i když patřil mezi spisovatele, který položil základy socialistickému socialismu a který tyto knihy mě moc nebrali. Spíš jsem se tenkrát divila o setkání Gorkého s Masarykem nebo jeho vnučka v náručí dalšího politika známého okolo Stalina. Jinak co na tuto knihu říct, popsané prostředí tak jak on uměl, no rok 1905 pokud je mi známo z knih tak všude dělnici zvedali hlavy, všude ve světě byli sociální bouře.

martin8550
18.07.2022 2 z 5

První verze knihy vyšla v roce 1906 v Německu, bohužel do rukou se mi dostalo až soudruhy několikrát revidované vydání z Moskvy. To je bohužel škoda, protože celé dílo je zahaleno bolševickou propagandou a původní autor se v tom tak nějak vytrácí. Bylo by zajímavé se dostat k první verzi knihy a porovnat ji s tímto bolševickým paskvilem.


ivolginswife
24.06.2022 5 z 5

(SPOILER) Gorkij byl skvělý spisovatel, i když jeho dílo bohužel propadlo době, takže v něm nejspíš dnešní ani budoucí čtenář zalíbení nenajde. Uměl skvěle a sugestivně popisovat postavy i prostředí, celou dobu jsem jeho svět plný úžasné sveřepé proletářské mládeže a zlých starých úředníků, kteří vlastně ani tak zlí nejsou, neboť je jen ovládá systém, viděla jak na dlani. Postava matky byla uvěřitelná, snad možná dokonce víc, než "soudruzi". To je ale možná ovlivněno dobou a tím, že dnešnímu člověku již jsou podobné myšlenky a revolucionářství vzdálené. Nádherně je zde popisována mateřská láska k synovi, kterého skrz knihu pořádně vidíme až na konci, je to postava v pozadí, o které se samozřejmě pořád mluví, ale přímo neúčinkuje. Sám o sobě totiž vlastně ani nemá pořádnou charakteristiku, tedy ne natolik propracovanou a výraznou, aby mohl být protagonistou. Možná i proto Gorkij jako protagonistku zvolil matku, protože být jím kdokoliv z hlavních soudruhů, je pravděpodobnější, že by z toho vyšla fraška. Takto je zde onen přidaný rozměr rodinných vztahů a "přerodu" Pavlovy staré matky, která za celý svůj život znala pouze strádání a poté objevila skrz svého syna komunismus...
Ale ano, celé je to opravdu více méně jen o tom, že budujeme komunismus, soudruzi.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Matka v seznamech

v Přečtených76x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených6x
v Knihotéce103x
v Chystám se číst23x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech6x