Mastičkár přehled

Mastičkár https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/110950/bmid_mastickar-VjI-110950.jpg 5 106 106

Mastičkár série

1. díl >

Život v poľských mestách a dedinách sa veľmi podobá nášmu, a preto je i prostredie Mastičkára nášmu čitateľovi blízke. Svetoznámy chirurg Wilczur žije vo Varšave, no v tomto meste sa dej iba otvára. Potom nás už autor zavedie do malej poľskej dediny, kde sa staneme svedkami ďalšieho osudu Antona Kosibu. Tento statočný a pracovitý starec má rád ľudí a snaží sa im zo všetkých síl pomáhať, hoci sa mu za jeho liečenie nakoniec namiesto vďaky ujde väzenie. Súčasne s Kosi-bom spoznávame i pár mladých zaľúbencov - skromnú Marienku a továrnikovho syna Leška - ktorí musia prekonať mnoho prekážok, kým si uvedomia silu svojej lásky a kým sa im podarí zvíťaziť nad malomeštiackymi predsudkami prostredia.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Smena
Originální název:

Znachor , 1937


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mastičkár. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (21)

alef
23.11.2023 5 z 5

Laskavost se tu potkává s přirozenou lidskou urputností – lpěním na životě – udržet život!
Vřelé srdce vzdorující lidské hlouposti.

Romantický příběh slavného chirurga Wilczura – tuláka Antona, mě vzal za srdce. Je to příběh člověka, jemuž život dopřál, aby mu vzápětí vzal, a který navzdory osudu zarputile hledá – a taky nachází – dobro v člověku a lásku k člověku ...
Tulákova dobrodružná pouť mě zavedla hluboko do polského území, na polský předválečný venkov – hluboko do myslí lidí tehdy tam žijících. Zavedla mě do světa složitých vztahů – světa nestabilního, nejistého sama sebou, náchylného ke konfliktům.
Jedním dechem jsem sledovala tento podmanivý emocemi nabitý melancholicky laděný lidský příběh - tulákovy cesty ... „A co teda děláš?“ ... „Něco hledám.“ ... "A co hledáš?“ ...„Nepamatuju se“ ... vyprávěný až naivně dojemně /a tady to přesně a na 100% zafungovalo/ - příběh plný bolesti a hluboké lidskosti.

Ještě je asi potřeba dodat, že je to příběh trochu až pohádkový - a žili šťastně až do smrti – ale víte co, pohádky k životu patří :-).

Knížka se žlutou obálkou (hledaná v rámci čtenářské výzvy), tak se mi dostal do rukou Mastičkár – nalezený v knihobudce, psaný ve slovenštině, pro mě neznámým polským autorem. Knížka, s níž bych se jinak asi nepotkala, a to by byla velká škoda.

Aivlis
04.08.2022 5 z 5

Nádherná kniha, občas mi aj slzy vyhŕkli.


MilaJ
27.02.2022 5 z 5

Klenot polské klasické literatury!!!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Mastičkár v seznamech

v Přečtených139x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených23x
v Knihotéce89x
v Chystám se číst41x
v Chci si koupit9x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

polská literatura

Autorovy další knížky

Tadeusz Dołęga-Mostowicz
polská, 1898 - 1939
1968  91%Mastičkár
1993  80%Profesor Wilczur
2001  80%Kariéra Nikodéma Dyzmu