Návrat Rudé gardy přehled

Návrat Rudé gardy https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262379/mid_navrat-rude-gardy-262379.jpg 4 108 108

Malazská říše série

< 2. díl >

Návrat Rudé gardy nemohl přijít pro Malazskou říši, vyčerpanou válkami a oslabenou zradami a vnitřními rozepřemi, v horší chvíli. Garda napochodovala rovnou do vroucího kotle Quon Tali - srdce Malazské říše - a s jejím návratem přichází vzpomínka na přísahu, slibující věčný vzdor vůči říši. Ovšem v gardě jsou tací, kteří mají temnější plány. A jak vichry války nabírají na síle, pozvedají se starodávné bytosti hodlající prosadit své vlastní tajemné cíle. Zatímco se garda připravuje na válku, generálové a mágové císařovny Laseen ztrácejí víru ve svou panovnici. Přichází Laseen o moc, nebo je všechny převezla? Mohla by využívat povstání, aby vylákala a konečně zlikvidovala poslední otravné přeživší z časů Kellanveda, svého skvělého předchůdce? Ian C. Esslemont se vrací do světa Malazské říše a odhaluje další temná a tragická tajemství, na která jsme nedočkavě čekali!... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: ekniha , Talpress
Originální název:

Return of the Crimson Guard , 2008


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Návrat Rudé gardy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

Hadati
06.11.2022 5 z 5

Po Noci dlouhých nožů jsem na druhý díl od Esslemonta pohlížel s obavami, protože první díl od něj se mi velmi nelíbil a dočetl jsem ho s velkým přemáháním. Naštěstí jsem zjistil, že to od Esslemonta bylo nejspíš jen zahřívací kolo, kdy do toho druhého se vyřítil s pořádnou vervou. Netuším, jak to s Erikssonem udělali, ale Návrat rudé gardy je naprosto konzistentní s Erikssonovými díly, takže ani nepoznáte, že by Malazskou knihu padlých psal jiný autor.

To má samozřejmě všechny své klady i zápory. Můžete se tedy těšit na další objemný díl se spoustou zvratů i postav těžkých k zapamatování. A na hloubání, zda se jedná o novou postavu, nebo zda byste ji měli znát už z předchozích knih. A také o úvahách, zda jste na tu postavu prostě jen zapomněli, nebo zda se ukrývá pod dalším novým jménem, jak je v Malazské knize padlých běžné.

První třetina je slabší, jak se postavy rozestavují na své pozice. Ale když se tak stane, do konce knihy je děj nadupaný, jen s občasnými nudnějšími prostřihy, které však nejsou příliš dlouhé. Nejméně poslední třetina knihy se pak týká jedné pořádně velké bitvy, která skončí až na posledních stranách knihy. Trochu mi to připomínalo Coltainův řetěz, přestože dlouhé putování bylo vystřídáno dlouhým obléháním.

Většina postav, která se zde objeví, je zde zcela nová, a mnoho z nich si určitě oblíbíte. Jedna z mých oblíbených postav je Nait, který mi až moc připomínal mága Mrakoplaše z Pratchettovy Zeměplochy, protože i on je zde opakovaně hrdinou z donucení. A přestože tu Nait slouží i jako komická postava, Esslemont netlačí na pilu tak jako Eriksson, takže se z něj nestane postava parodující samu sebe. Musím říct, že tohle se daří Esslemontovi lépe.

K příběhu nebudu nic moc prozrazovat. Už z názvu je jasné, co je stěžejním tématem. Jen prozradím, že většina příběhu se odehrává na hlavním kontinentu Malazské říše, a to od hlavního města Unty až po Quon Tali. Hlavním tématem je pak občanská válka, kde rudá garda není jediným a ani hlavním hráčem.

Jsem rád, že jsem se nerozhodl číst jen sérii knih od Erikssona, protože pochybuji, že by mi Malzská kniha padlých bez Esslemontovy části dávala smysl. Tak docela nerozumím tomu, proč je to rozdělené na dvě série, když tak důležité věci se dějí i v téhle vedlejší sérii. Není to podle mě žádná nedůležitá odnož, bez které by se čtenář mohl obejít. Jsem zvědav, jak na tuhle knihu naváže Eriksson.

Kinison
14.12.2020 3 z 5

Konečně jsem se dozvěděl něco více o Rudé gardě, která byla v téměř všech knihách Malazu zmiňována jako nejzarytější nepřítel říše a sem tam se v nich mihnula nebo byla zmíněna nějaká velmi zajímavá postava z Rudé gardy. Stále však spousta "tajemství" zůstala neodhalena.

Přišlo mi, že v knize bylo rozehráno až příliš mnoho paralelních linií a postav bylo tolik, že rejstřík znám už téměř nazpamět. Klidně bych pár skupin vyřadil a na závěrečné bitvě, kterou jsem tedy čekal monumentálnější, by to tolik neubralo.

Protože jsem knihu nemohl dlouho sehnat v tištěné formě, četl jsem ji až po dalších dílech od Esslemonta, tím pádem jsem i věděl, které postavy přežijí (i když v Malazu nikdo nikdy snad úplně neumře) a které potkal jaký osud.

Je to slabší Esslemont přesto stále zábavný.


Kutcho
18.10.2020 4 z 5

V tejto knihe sa už dej začína približovať kvalitatívne tým od Stevena Eriksona, avšak bohužiaľ rovnako ako tie knihy, aj Esslemont má obrovské množstvo postáv podobných mien a charakterov, pričom príbeh rozpráva takým spôsobom, že sa aj veľmi pozorný čitateľ miestami stráca. Bohužiaľ ani stránky postavy.cz neobsahujú o Esslemontových postavách veľa informácií, takže je ťažké naďalej sa orientovať v deji. Inak tieto knihy dobrým spôsobom obohacujú Malazský svet a celkom som zvedavý, ako to bude všetko pokračovať.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Návrat Rudé gardy v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených151x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených1x
v Knihotéce130x
v Chystám se číst38x
v Chci si koupit38x

Autorovy další knížky

Ian Cameron Esslemont
kanadská, 1962
2009  77%Noc nožů
2013  78%Návrat Rudé gardy
2014  87%Meč z kamene
2015  91%Jablko Žezlo Trůn
2016  81%Krev a kosti