Meč z kamene přehled

Meč z kamene
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/295376/bmid_mec-z-kamene-BRn-295376.jpg 4 84 84

Malazská říše série

< 3. díl >

Šedohřív doufal, že uteče minulosti. Ve Falaru si otevřel školu šermu a těšil se na poklidný život, třebaže jeho přítele Kylea vyhlídka na život mimo Rudou gardu nijak zvlášť nelákala. Bývalá pěst Malazské říše však nedokáže jen tak zmizet, zvlášť když nad ní tatáž říše vynesla rozsudek smrti. Na malazském trůně totiž sedí nový císař, jehož žere potupná porážka, kterou říše kdysi utrpěla při pokusu dobýt Korelský subkontinent. V kobkách pod hlavním městem Untou ale leží řešení. Z pohřbené historie se tak vynoří jméno Mečonoš. Velitel korelské Bouřné gardy pan ochránce Hiam čelí možnému zničení všeho, co je mu drahé. S několika zbývajícími muži a rozpadající se Hradbou, která už zažila lepší časy, stojí proti pradávnému nepříteli. Bouřní jezdci z moře se vrátili. Zemi navíc ohrožuje náboženská válka. Kult Požehnané paní, který Jezdcům rázně vzdoroval celá tisíciletí, se snaží vyhubit svoje rivaly. Vypuká chaos a místní soudce, vyšetřující řadu vražd, se ocitá v srdci mnohem dávnějšího a děsivějšího zločinu - zločinu, který pošpinil celou zemi...... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Meč z kamene. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

Hadati
29.11.2023 4 z 5

Dějově slabší, než předchozí díl. Tentokrát se podíváme na Bouřnou hradbu, která mi hodně připomněla Zeď z Hry o trůny. Také zde máte jakési nelidské tvory, kteří neustále útočí na hradbu, která má před jejich útoky chránit všechni civilizované země na jihu. A stejně jako ve hře o trůny se tvrdí, že jestliže bude hradba prolomena, nastane konec civilizace.

První třetina knihy mě dost nudila, pak se to naštěstí zlepšilo. Celý příběh se pak odehrává na ostrově Pěst, kde všichni žijí v područí Paní, pro kterou její uctívači neváhají obětovat lidské životy, a jí zaslíbená Bouřná garda, která dělá vše pro to, aby svou bohyni nakrmila nekonečnou válkou na Bouřné hradbě.

Na Pěsti však dochází k zásadním změnám, neboť sem míří Malazská armáda, aby dobyla to, co již v minulosti jednou dobyla. Také se zvedá vlna náboženského odporu proti Paní, která je jedinou povolenou bohyní k uctívání na Pěsti. Do toho mají co říci také zbytky Rudé gardy, které se rozhodli osvobodit svého vůdce Kaleného meče z otroctví Bouřné gardy.

Stejně jako většina knih z Malazského světa by nezaškodilo proškrtat zbytečné pasáže. S větším důrazem na podstatnou část příběhu by byla kniha daleko čtivější. Čtenáři Malazu si však již museli na něco takového již dávno zvyknout.

Kutcho
23.12.2020 4 z 5

Chválim, že táto kniha bola konečne napísaná jednoduchšie a zrozumiteľnejšie. Postáv síce bolo stále dosť, ale boli prehľadnejšie zoskupené a prezentované. Príbeh si stále udržiava kvalitu malazského sveta, no zatiaľ mi tieto Esslemontove knihy nepripadajú epické a zapamätania hodné, ako tomu bolo v pôvodnej sérii od Eriksona.


Dervish
31.10.2019 4 z 5

Ne tak dobré jako Návrat rudé gardy (pár do očí bijících nejasností by se tu našlo), ale i tak to byla slušná jízda až do konce. Další střípek do mozaiky Malazu zapadnul jak nic a jedeme dál.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Meč z kamene v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených122x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených5x
v Knihotéce135x
v Chystám se číst44x
v Chci si koupit27x

Autorovy další knížky

Ian Cameron Esslemont
kanadská, 1962
2009  77%Noc nožů
2013  78%Návrat Rudé gardy
2014  87%Meč z kamene
2015  91%Jablko Žezlo Trůn
2016  81%Krev a kosti