Madisonské mosty přehled

Madisonské mosty https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/105836/bmid_madisonske-mosty-2m1-105836.jpg 4 504 504

Madisonské mosty série

1. díl >

Robert Kincaid, fotograf, trochu bohém a "potulný kovboj", konečně ve svých 52 letech potkal životní lásku. Když pořizoval snímky zastřešených mostů v okresu Madison, zastavil u domku Francesky Johnsonové, ženy místního farmáře a vzorné matky dvou dětí. Byla doma sama, manžel a děti na týden odcestovali. Poklidný Francesčin život vybočí ze zaběhnutých kolejí. Kouzlo vzájemné přitažlivosti zasáhne oba jako blesk. Prožijí spolu pár nádherných dní naprostého fyzického a duševního souznění. Hodina pravdy nastane v okamžiku rozloučení… Neobyčejně emotivní příběh osudové lásky se řadu týdnů držel na předních místech žebříčku bestsellerů a dočkal se filmového zpracování s Meryl Streepovou a Clintem Eastwoodem v hlavních rolích. Přeložila Ivana Nuhlíčková. 3. vydání. Váz., 136 stran... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Bridges of Madison County , 1992


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Madisonské mosty. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (134)

meluzena
15.03.2024 3 z 5

Část o „neodolatelném kouzlu vzájemné přitažlivosti“ (jak se píše v anotaci) je opravdu úchvatná. Skvělé vnitřní rozhovory obou hrdinů: valí se na ně vášeň, ale ne zvířecky, aby vše převálcovala, oni ji naopak pozorují „zvenku“ – prostě vnitřní dialogy vědomých bytostí, které čtenáře baví, „rajcují“, jsou smyslné, ale ne laciné – tomu říkám literatura!
Pokud jste někdy něco takového zažili/y, můžete si oživit svoje vzpomínky, a pokud ne, můžete aspoň snít, jaké by to mohlo být. Není to totiž jen o až animální fyzické přitažlivosti, ale i o dalších, mnohem vyšších hodnotách „posledního kovboje“, které táhnou.

Ovšem s „hodinou pravdy v okamžiku rozloučení“ (jak to nazvala anotace) je to najednou jiná kniha, kterou bych klidně odložila. Ne kvůli samotné „hodině pravdy“, ani rozhodnutí, které oba hrdinové učinili – tu tíhu jsem cítila velmi silně. Ale text má těžkou zadel, příšerně a lacině, prvoplánově tlačí na city a ubohé čtenářky (kniha je v kategorii „pro ženy“) mučí sáhodlouhými sladkobolnými litaniemi po lopatě vysvětlujícími, že se ti dva za těmi vysokými hodnotami nemůžou vydat, z ohleduplnosti k tomu druhému (cože?!) a zároveň až sebemrskačsky popisují, jak moc je to celé ty roky drásá. Čtenářky možná roní krokodýlí slzy, já obracela oči v sloup.

Autor prý text napsal za 11 dní a byl určen jen přátelům. Za mě na něm mohl ještě pracovat a být v druhé části stejně distinguovaný a zdrženlivý (pointa konce obou životů jako by mi dávala za pravdu).
I zarámování celého příběhu do setkání spisovatele a Francesčiných dětí v současnosti jako by bylo šito horkou jehlou a chtělo ještě (hodně) učesat.

Ne, jako celek mi to nesedlo – jako luxusní vlněné sukno přišité k dederonu a zabalené v papundeklu :)

(Na téma "posledního kovboje" mě daleko víc chytl třeba Muž se srdcem kovboje – ale to je samozřejmě úplně jiný příběh.)

Ladislav73
17.10.2023 5 z 5

Myslím, že jsme oba uvnitř námi stvořené bytosti, která se jmenuje my. My tu bytost tvoříme. Bože, jsme do sebe zamilovaní. Tak hluboce a důkladně, jak jen je to možné.

Kniha resp. audiokniha je trochu jiná než skvělý film s Clintem Eastwoodem a Meryl Streepovovou, ale to podstatné je tam stejné. Je o tom, jaké to je potkat životní lásku i když víte, že stejně přijde okamžik rozloučení...

Život jsem dala rodině, své ostatky Robertu Kincaidovi

Doporučuji


Xaveza
05.09.2023 2 z 5

Jedno velké zklamání. Film skvělý (dost pravděpodobně kvůli hereckému obsazení), kniha trochu utrpení, ale o málo stránkách což jsem ocenila.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (49. týden)

05.12.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Madisonské mosty v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených701x
ve Čtenářské výzvě68x
v Doporučených62x
v Knihotéce203x
v Chystám se číst139x
v Chci si koupit29x
v dalších seznamech7x

Štítky knihy

zfilmováno mosty

Autorovy další knížky

Robert James Waller
americká, 1939 - 2017
2008  85%Madisonské mosty
2003  81%Prach tisíce cest
2006  66%Tango na pláních
1996  83%Pomalý valčík v Cedar Bend
1996  80%Volání dálek