Lustr pro papeže přehled

Lustr pro papeže https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537096/bmid_lustr-pro-papeze-662912a05ebd2.jpg 5 669 669

Syrově drsná výpověď nevinně odsouzeného mladého trampa, který se provinil jen tím, že byl ve špatný čas na špatném místě. Jeho cesta brutálními pracovními tábory v té báječné normalizační době, kdy všichni mlčeli a užívali si populární hudby a veselých filmů. Skutečný příběh z dávno zapomenutého minkovického pekla, vězni přezdívaného Minkau – podle nacistického vyhlazovacího tábora Auschwitz-Birkenau, se kterým si ten český v ničem nezadal...... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lustr pro papeže. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (223)

marketa1860
04.04.2024 4 z 5

Neskutečné, nemám slov. Kniha malá velikostí, veliká obsahem.
Tolik hrůz, zloby, beznaděje, bezpráví, co člověk dokáže unést..., budu ještě dlouho trávit životní příběh Míly, který byl v nepravý čas na nesprávném místě a tento okamžik zcela obrátil jeho život vzhůru nohama.
Nikdy nepochopím, co všechno člověk dokáže udělat druhému člověku.

Peggy2711
20.03.2024 4 z 5

Kniha je napsána velmi čtivě. Šokuje svým obsahem, co všechno musel Chlup a ostatní vytrpět, ale hlavně za co? Je až nepředstavitelné, že mohl být někdo potrestán za takovou maličkost. Tehdejší normalizační lágry jsou spíše srovnatelné s koncentráky. To v dnešní době by mohl stávkovat, že nedostal jogurt a přístup do posilovny. Zničili mu mládí a nejen to, chybělo mi pokračování po propuštění, ale to byl asi záměr.


Arwen777
04.02.2024 5 z 5

Působivé dílko, rozsahem minimální, obsahem šokuje, připomíná, obviňuje. Mnoho čtenářů v té době žilo, vyrůstalo, vychovávalo rodiny. Pamatujeme si tu dobu ale rozdílně, někteří ji dokonce nepochopitelně idealizují. Proto jsou takovéto knihy potřeba a číst by je měla i současná mladá generace, protože toto se z učebnic nedozvědí.
Mnoho z nás, kteří v té době vyrůstali, nemělo ponětí, co všechno se děje, co se mohlo stát za neškodné chování, i když jsme ze škol a ze společnosti věděli, jak zvrácený systém byl a jak dokázal překrucovat. Většina z nás jím nějak proklouzla, někteří dokázali vzdorovat a bojovat více, jiní žili víceméně poklidně. Nepřísluší mi soudit a trochu mě to mrzí i na autora, že soudí, ačkoliv byl v té době jen malé dítě. Jen mě zpětně znovu a znovu šokuje míra zrůdnosti, krutosti, necitelnosti, bezmezné neúcty k životu a zneužití moci.
Ač o pracovních táborech vím, přesto na mě takováto osobní výpověď působila mnohonásobně víc. A konec je snad ještě horší...
Se zájmem jsem si přečetla i diskuzi ke knize.
Doporučuji.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (43. týden)

20.10.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Lustr pro papeže v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených862x
ve Čtenářské výzvě183x
v Doporučených89x
v Knihotéce229x
v Chystám se číst438x
v Chci si koupit91x
v dalších seznamech8x