Citadela přehled

Citadela
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415530/bmid_citadela-hKB-415530.jpg 4 94 94

Languedoc série

< 3. díl

Tretí diel mysterióznej série, voľné pokračovanie medzinárodných bestsellerov Labyrint a Hrobka. Vraciame sa na mystický francúzsky juh, kde sa minulosť spája s prítomnosťou a hrdinovia – nie všetci z mäsa a kostí – bojujú o budúcnosť. Leto 1942 Mladá žena Sandrine nachádza v meste Carcassonne napoly mŕtveho mladého muža. Z jeho úst prvý raz počuje tajomné slová, ktoré predurčia jej ďalší život. Mladík za záhadných okolností zmizne. Odvážna Sandrine, inšpirovaná mystickým proroctvom, sa vrhne do boja, o ktorom predtým takmer nič nevedela. Sandrine vytvorí ženskú odbojovú bunku, ktorú nazve Citadela. Bojuje proti nemeckým okupantom Francúzska i domácim kolaborantom, no vie, že má aj ďalšiu, ešte ťažšiu úlohu. Z hlbín času na ňu volajú duchovia, ktorí čakajú, kto ich vyslobodí. Bude to ona? Alebo jeden z troch mužov, ktorí sú s jej životom spätí? Kde leží skutočná hrozba? A kto je strážcom dávnych tajomstiev, ktoré do Pyrenejí pritiahli ľudí s ušľachtilými úmyslami, ale aj spojencov najväčšieho zla?... celý text

Literatura světová Duchovní literatura Historické romány
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Citadel , 2012


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Citadela. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (21)

gretl74
19.06.2023 3 z 5

Moje první kniha od autorky a asi to bude chvíli trvat, než dám šanci další.
Nebylo to úplně špatné čtení, zhruba prostřední třetina měla spád i děj, byla napínavá, postavy známé a karty rozdané a svištělo to jako na drátkách. Ale velký problém jsem měla s prvními dvěma stovkami stran. Za prvé se to táhlo jak turecký med (nevadí mi dlouhé popisy, když mají smysl, tlusté bichle mě vážně nevylekají, ale musí to mít nějakou míru a význam pro příběh). A potom - stovky francouzských slov a názvů vložené do textu, kde ty francouzské výrazy neměly ve většině případů ale vůbec žádné opodstatnění. Netuším, zda to tak bylo i v originále či zda je to "bonus" od překladatele, který si s tím prostě nevěděl rady, tak nám to tam prsknul v originále. Sem tam vložený název by nevadil (alespoň se dozvíme, že "bagaudes" jsou bandy dezertérů a "passeur" je převaděč, ale když si přečtu, "Aujourd´hui, appelez-moi Jeanne", jak si jen tak mezi sebou povídají Francouzi francouzsky, nějak nechápu, proč se nám nedostalo překladu a jaký je speciální význam vložené cizojazyčné věty. Pro rýpaly podotýkám, že základy francouzštiny mám :)
Vyrostla jsem na dobrodružných a fantasy knížkách, takže linie Kodexu mi vůbec nevadila, ale jeho závěrečné použití v příběhu se mi nelíbilo a k celkovému pojetí knížky mi to vůbec nesedělo.
Takže první a třetí třetina za 3*, ta prostřední by klidně mohla být i za 5*.

Aaaannnn
24.10.2022 5 z 5

Je to smutné a frustrující. Ale úžasné v tom, že ti lidé tam neztráceli naději ani když už věděli, že je konec. Líbila se mi moc celá série, mám z ní opravdu hodně silné dojmy a pocity, a proto si teď musím dát nějakou oddychovou romantiku, jelikož můj oblíbený žánr, což jsou thrillery, by na mě byl teď asi moc. Na konec asi jen to, že je nádherné, jak velké musel mít Sajhe (nebo Audric Baillard, chcete-li) veliké srdce. Děkuji za celou sérii...


lusila
13.03.2022 4 z 5

Páčilo sa mi, že kniha je venovaná dvom neznámym ženám, ktoré boli zavraždené/ktovie, možno mali niečo s odbojom/ Miestami naivné, ale každopádne to bol skvelý príbeh.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (7. 11. - 14. 11.)

06.11.2013


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Citadela v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených146x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených7x
v Knihotéce159x
v Chystám se číst81x
v Chci si koupit22x

Autorovy další knížky

Kate Mosse
britská, 1961
2008  84%Hrobka
2009  77%Labyrint
2010  69%Zimní přízraky
2013  80%Citadela
2015  67%Čudákova dcéra