Kvantový doktor přehled

Kvantový doktor https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/190869/mid_kvantovy-doktor-mEq-190869.jpg 4 23 23

Podle kvantového fyzika Amita Goswamiho je medicína připravena na aplikaci nového vědního oboru založeného na prvenství vědomí. Tento nový směr má působivou schopnost integrovat konvenční vědu, spiritualitu a léčitelství. Medicína versus alternativní terapie. V tomto novém vydání své populární knihy Kvantový doktor Goswami odvážně reinterpretuje přední metody alternativní medicíny – homeopatii, čínskou medicínu, akupunkturu, ájurvédu a konvenční medicínu. Ukazuje, jak mohou být tyto zdánlivě odlišné modely propojeny v nový systém integrativní medicíny a nabízí hluboký vhled do vztahu fyziky a vědomí. Tento přístup nabízí lékařům i pacientům zcela nový způsob aplikace zdravotní péče s větším potenciálem k vyléčení a může se stát základem pro zásadní změnu paradigmatu v medicíně.... celý text

Literatura naučná Zdravotnictví
Vydáno: , Anag
Originální název:

The Quantum Doctor , 2004


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kvantový doktor. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

Rihatama
07.05.2024 4 z 5

"Kvantový doktor je lékař, který si je vědom bludné povahy deterministického světového názoru založeného na newtonovské klasické fyzice, pojetí které fyzika opustila již před mnoha desítkami let. Základem světového názoru kvantového doktora je nová fyzika nazývající se kvantovou fyzikou...."

Chápu, jestli volba pojmů a zejména skladba vět odrazuje leckterého čtenáře. Amit Goswami propagující léčbu pro lidi (a nikoliv pro "stroje" v klasické medicíně) by určitě býval mohl své poselství formulovat lidštěji. Nadto i vlastní obsah úvodních autorových slov v předmluvě mě málem odradil od čtení jeho apologetiky metod alternativní medicíny. A to, když na jednom experimentálním příkladu typu "jedna paní povídala" dokládal sílu a význam placebo efektu. Nešťastnou shodou okolností zvolil příklad, jaký jsem si měla možnost ověřit sama na sobě a podotýkám, že nevědomky. Účinek daného prostředku tedy neměl být negativní, ale přinejmenším neutrální, ne-li pozitivní. A ono ne e. Díky tomu jsem si alespoň uvědomila svou chybu v jeho aplikaci, takže nakonec to dopadlo dobře, ale ne tak úplně ve prospěch Goswamim propagované teorie. Po tomto úvodním, pro mě poněkud nešťastném dojmu umocněném přílišnou defétistickou rétorikou, a nikoliv pozitivním pojetím, které by čtenáře naladilo na alternativní uvažování, jsem se přece jenom ponořila do Goswamiho myšlenek. A začíná zeširoka srovnáváním s alopatií - protikladem homeopatie - a jejími neblahými důsledky, resp. její nedostatečnosti při léčení člověka.

Čtenář je konfrontován s dualitou lidského těla, těla fyzického a kvantového/vitálního/mentálního či supramentálního, jehož/jejichž existenci podporuje teorie karmy, kteroužto existenci pak Goswami "dokládá" vědeckými důkazy. Moje uvozovky nezpochybňují karmickou filozofii (to nechávám na každém z nás), jen onu "vědeckost" důkazů. Tady více obstojí víra člověka než absolutní přesvědčivost těchto důkazů. V každém případě Goswami pracuje s oběma/všemi těly a rovněž nemoci je potřeba řešit uzdravením obou těl prostřednictvím tzv. integrální (holistické) medicíny neboli ajurvédy, v případě kvantového těla např. bylinnými směsmi směřujíc ke znovuzískání rovnováhy. Jenže takhle jednoduché to přece jenom není. Záleží taky např. na tom, jaký jste tělesný typ, resp. jaké nerovnováhy těla u vás převažují. Zprvu jsem nabyla dojmu, že jsem tělesný typ pitta, další čtení mě přivedlo k závěru, že jsem taky váta a v určitých ohledech kapha... takže kombinace všech tří dóš. Bezva. K tomu Goswami, aby to bylo ještě o něco "zajímavější", srovnává ajurvédu a čínskou medicínu, které sledují stejný cíl, postupují však jinými cestami.

Při čtení je třeba mít na paměti, že jde o literaturu naučnou, nikoliv populárně naučnou, odbornou terminologií proto kniha nešetří. I když na mě to trochu působí tak, že vědeckým přístupem se autor snaží dodat alternativní léčbě na významu a přispět k jejímu vidění a akceptaci coby vědecké disciplíny. Nejde však o tematiku, kterou by čtenář laik nemohl pochopit. Je však třeba více se soustředit a nepřistupovat ke sdělovanému s a priori nedůvěrou v alternativní formy léčby.

Docela mě Goswami pobavil svým konstatováním, že "Osvícený náhled nemusí být zcela srozumitelný, posuzujeme-li jej z perspektivy některé z nižších úrovní." Teze odkazuje na smrt spirituálně osvícených mystiků na chorobu jako rakovina a nejasnosti ohledně toho, proč se samy nevyléčili, pokud to umí... Goswami prakticky říká, že vše, co se děje, je správné. Osvícený člověk by se totiž měl zbavit emociálních preferencí (vitálního ega), což znamená zbavit se strachu ze smrti. Tak není třeba léčit rakovinu. Prostě je potřeba to vidět ze správného - celistvého - úhlu. Ne rakovina, ale mé vitální ego se svými emocemi je nemocí. Tomuhle říkám pozitivní vidění a přijímání světa.

Nechci zlehčovat a vysmívat se alternativním formám léčby, chraň Bůh. Integrální medicínu naopak vnímám jako lepší přístup k léčbě člověka, jeho mysli a těla než výhradně medicínu klasickou. Jen mám v této knize chvílemi pocit, že účel světí jakékoliv prostředky, a že na jakýkoliv problém lze najít vysvětlení, proč se vlastně o žádný problém nemusí jednat. Nejvíce mě oslovily poslední kapitoly knihy, které nastiňují, co by člověk měl v případě té či oné nemoci nebo stavu duše dělat, a jaký náhled zaujmout. Goswami sám klasickou léčbu fyzického těla nezatracuje, právě naopak. Někdy to jinak nejde. Kvantový doktor tak nabízí řadu možností, jen je potřeba k nim přistupovat s otevřenou myslí. Konec konců, mnohdy člověk stejně nemá co ztratit.

Fallenyard
03.10.2022 1 z 5

Samá teorie a cizí výrazy, kvůli nimž text působí kostrbatě, špatně se čte a ještě hůř vstřebává. Nevím, pro koho pan Goswami knihu psal, ale buď pro své kolegy nebo jen pro sebe. Když už se poštěstí a přijde nějaký praktický příklad, na němž se teorie nejlépe vysvětlí, tak si můžete být jistí, že je na dlouho poslední. Na to, jak je kniha strukturovaná, je poměrně chaotická. Teorie se pak začíná hodně opakovat a vlastně knihu zavíráte s tím, že jste se moc nedozvěděli. Józe byl věnován jen malý odstavec a i to pouze hatha józe. Nedoporučuji.


vlkcz
02.10.2022 5 z 5

Čteno souběžně s Molekulami emocí od Candace Pert, se kterou se výtečně doplňuje.
Přiznávám, že moje hodnocení nutně odráží skutečnost, že jsem se v této knize setkal s precizně formulovanými vlastními názory. Není to úplně jednoduché čtení, ale na druhou stranu nic, na co by člověk musel mít doktorát. Spíš to chce otevřenou mysl a ochotu opustit myšlení "buď anebo" a připustit, že i "jedno i druhé" může být správně.
Nejvíc mě nadchla autorova syntéza ajurvédy a tradiční čínské medicíny.
Pro ty, kteří nevnímají slovo alternativa jako vulgarismus jde, myslím, o povinnou četbu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kvantový doktor v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených31x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených3x
v Knihotéce15x
v Chystám se číst44x
v Chci si koupit17x
v dalších seznamech4x

Štítky knihy

léčitelství alternativní medicína

Autorovy další knížky

Amit Goswami
americká, 1936
2014  71%Kvantový doktor
2021  90%Vesmír vědomý si sám sebe
2019  69%Kvantová kniha odpovědí
2016  73%Kvantová kreativita