Krása bolí přehled

Krása bolí https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/374895/bmid_krasa-boli-XQZ-374895.jpg 4 59 59

Na začiatku románu Krása bolí hlavná postava vstane z hrobu. Bývalá kurtizána Dewi Aju to neurobila iba tak. Má poslanie, ktoré musí splniť, aby ochránila svoju rodinu: štyri dcéry, tri nádherné, jednu ohavnú, ktorá dostala meno Kráska. Krásna indonézsko-holandská prostitútka Dewi Aju a jej štyri dcéry majú zložitý osud. Incest, vraždy, znásilnenia, šialenstvo, to všetko musia pretrpieť, ale najhorší sú duchovia, ktorí im zo života robia peklo. Životný príbeh Dewi Aju tvorí kostru románu, ktorý Eka Kurniawan, hviezdny autor indonézskej prózy, utkal z bizarných historiek, rodinných tragédií, legiend, romantiky, exotiky a humoru. Táto radostne groteskná hyperbola v skutočnosti jedinečným spôsobom odráža dejiny jeho národa. V knihe rovnako ironicky zobrazuje nenásytných kolonialistov aj odvážnych, no skorumpovaných bojovníkov za nezávislosť, naivných aj nebezpečných komunistov, krutých aj sentimentálnych miestnych gangstrov. Eka Kurniawan sa inšpiroval Melvillom, Gogoľom aj Márquezom, a predsa je neúprosne svojský. Predstavuje hlas indonézskej literatúry, ktorý sa oplatí spoznať.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Cantik itu Luka , 2002


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Krása bolí. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (19)

vojteska70
30.11.2022

Za mně nula. Ani jsem to nedokázala dočíst

KLHannah
29.11.2022 3 z 5

Čekala jsem něco, ale dostala jsem naprosto něco jiného. Příběh, který mě chvíli děsně bavil a chvíli děsně nudil. Na konci do sebe všechno hezky zapadne, ale "komunistické" pasáže mě vážně nudili. Jak už tu bylo řečeno. Knize nepřidá spousta nepřeložených slov, které (obvykle) najdete ve slovníku na konci knihy. A rodokmen, jak už tu také padlo, není příliš přehledný. Zorientujete se v něm až v průběhu děje, ale na druhou stranu dost vyzradí.
Bylo to něco nového. Trošku magie, trošku satiry, trošku politiky, trošku násilí, trošku rodiny, trošku lásky a trošku sexu. A hodně psů.


Metuje
17.11.2022 2 z 5

(SPOILER) Magický realismus zřejmě není pro mě... Bylo mi nepříjemné, jak jsem neustále musel nahlížet do rodokmenu, který je tak podivně nepřehledně zpracován, skákání v čase a prostoru mě ze začátku hrozně rozhazovalo. V první třetině knihy jsem jí chtěl zahodit a nechat nedočtenou. Pak se ale děj rozjel, zůstalo se v +/- stabilním časovém období a posloupnost byla tak akorát, takže události odsýpaly. Kapitoly 15 a 16 měli zajímavé twisty, nicméně ten úplný konec byl zase mindfuck ve stylu Murakamiho, takže mě to nechalo v takovém podivném rozpoložení. Co se týče českého vydání, obsahuje několik chyb, nechápu, proč nebyla spousta slov přeložena, musel jsem si neustále něco překládat.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (18. června - 1. července)

18.06.2018


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Krása bolí v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených73x
ve Čtenářské výzvě12x
v Doporučených6x
v Knihotéce134x
v Chystám se číst107x
v Chci si koupit14x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

Indonésie rodinné vztahy ságy indonéská literatura

Autorovy knížky

Eka Kurniawan
indonéská, 1975
2018  74%Krása bolí