Království Elmet přehled

Království Elmet
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418135/bmid_kralovstvi-elmet-O7W-418135.jpg 4 90 90

Daniel žije se sestrou a otcem na samotě,ve srubu v lese, v izolaci od společnosti. Kdysi chodili do školy, ale stejně byli odjakživa jiní. Matka se občas objevovala a zase mizela. Až se jednou už nevrátila… Pro jejich otce platí totéž, taky se čas od času vytratí. Je to mohutný muž, pověstný svou fyzickou silou, který si vydělával rvačkami. A v podobném duchu vychovává i děti: aby se dokázali ubránit a prosadit svou pravdu. Fiona Mozley vykreslila portrét lidí z okraje společnosti a jejich život spojuje s keltským Královstvím Elmet, které existovalo v Yorkshiru. Přesně do takového království chce otec s dětmi vstoupit…... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Odeon
Originální název:

Elmet , 2017


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Království Elmet. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (28)

SweetCake
05.04.2024 4 z 5

Silný, čtivý příběh plný emocí, ale trochu mě zklamal otevřený konec.

JakeTheDog
22.06.2023 3 z 5

Fiona Mozley - Království Elmet

John má pověst nejsilnějšího a nejdrsnějšího muže v okolí. Dříve se živil jako vymahač u lichváře a dnes si vydělává především jako boxer v nelegálních zápasech. John má ovšem i svojí druhou stranu. Je to také milující otec, který chce pro svého syna a dceru jen to nejlepší. Proto jednoho dne vlastnoručně postaví dům v jednom opuštěném remízku, do kterého se s dětmi přestěhuje a doufá, že je tak ochrání proti násilnému světu, ve kterém sám žije. V dnešním světě se ale nedá tak snadno zmizet a rodinný klid nebude trvat věčně.

Knížka vypráví o snaze vybudovat vlastní izolovaný svět s vlastními pravidly, ve kterém se dá žít soběstačný život v klidu a pohodě. Tato snaha je ovšem spíše zoufalou tohou a velice rychle přicházejí problémy.
Hlavním tématem a iniciátorem všech událostí je n@silí, které tvoří velkou část Johnova života.

Témata ovšem spíše načrtává, nejde příliš do hloubky a v mém případě se knížce nepodařilo předat výraznější myšlenku. To samé se týká i emocí. Autorka se snaží budovat vztahy uvnitř rodiny a ukazovat jejich pouto a touhu žít společně na jednom místě. Připadá mi ale, že by autorka mohla být více intimní a vztahy více prohloubit. Do postav jsem se tak nedokázal pořádně vcítit a po emoční stránce na mne knížka příliš nefungovala. Tématicky je mi přitom velice blízká. Tempo se ovšem změní v poslední třetině, která je velice intenzivní a emotivní. Je proto velká škoda, že si mě kniha nedokázala více získat ještě před poslední částí.

Velkou předností knihy je její styl. Autorka velice dobře vyvažuje lyrické pasáže s méně stylizovanými, realisticky pojatými pasážemi. Tímto způsobem dokáže vybudovat atmosféru v popisnějších částek a zároveň působit jako autentický příběh o jedné izolované rodině.

Království Elmet byla fajn jednohubka, která mě ale mimo poslední kapitoly ničím výrazně nezaujala. Osobně bych knize přidal pár desítek stránek, které by se zaměřili na prohloubení postav a jejich vztahů.

Hodnocení 3/5


Crimble
11.04.2023 3 z 5

Tak moc mne to neoslovilo, i když je mi asi jasné, co chtěla autorka sdělit. Hrdinové trošku "weird", ale koneckonců v zásadě sympatičtí. Prostě mi to nějak nedrželo pohromadě, žánr neujasněný a děj často poněkud přitažený za vlasy. Not great, not terrible.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Království Elmet v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených102x
ve Čtenářské výzvě14x
v Doporučených3x
v Knihotéce123x
v Chystám se číst63x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech1x