Kočky a jiné příběhy o strachu přehled

Kočky a jiné příběhy o strachu
https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/307749/mid_kocky-a-jine-pribehy-o-strachu-dkz-307749.jpg 3 34 34

Hezká učitelka, objekt touhy všech chlapců, usedá se svými svěřenci do vozíku horské dráhy, aniž by tušila, jaká hrůza na ni čeká... Uprostřed moře pluje vrak lodi s nesourodou dvojicí trosečníků – holčičkou a mladíkem, který se zcela odtržený od skutečnosti hrouží do rádoby intelektuálních úvah... Mladinká služebná se náhle ocitne na dlažbě a nemá kam jít... Chlapec trpící nezájmem, ba krutostí svých rodičů netuší, že oceán se vzdouvá a bouří jeho vinou... V takových mezních situacích se ocitají mladí hrdinové šestice povídek začínající autorky Milady Mašinové. Tématem je láska ve všech podobách: sourozenecká, rodičovská i milenecká, žárlivá, sobecká, majetnická i sebestředná. Láska, kterou provázejí obavy, aby nás ten druhý citově nezranil. Láska, jejímž blízkým souputníkem je sžíravá, krutá nenávist. Láska, jejíž nedostatek člověka pokřivuje a ničí...... celý text

Povídky
Vydáno: ekniha , Argo
více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kočky a jiné příběhy o strachu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

Marekh
09.09.2023 5 z 5

Kniha obsahuje 6 povídek: Rudolf a Zběsilé srdce, Legenda o matce a moři, Funkční model šicího stroje, Katarze koexistence a blasfemismus, Orla, Kočka.

Tématem povídek je láska ve všech podobách sourozenecká, rodičovská, milenecká, žárlivá, sobecká, majetnická i sebestředná. Povídky mají hororově laděnou atmosféru.

Nejobsáhlejší povídkou je povídka KOČKY. Tato povídka vznikla jako bakalářská práce na Literární akademii Josefa Škvoreckého v Praze.

Celkově se mi kniha líbila. Bylo to velmi zvláštní čtení. Připomínalo mi to styl Franze Kafky. U jedné povídky jsem asi nepochopil její vyústění.

Kniha obsahuje pěkné ilustrace.

Kniha je vhodná pro čtenáře od 15 let.

3826
20.03.2021 3 z 5

Zajímavé náměty, občasná morbidita střihnutá kafkovským odosobněním, hutná atmosféra, povedené ilustrace. Sice netuším, kdo měl tvořit cílovku - obal působí dětsky, v anotaci je zmíněná spodní hranice patnácti let, jazyk někde na pomezí dětských knih a YA a do toho některé scénky jako z pera Ryu Murakamiho (to je ten morbidnější Murakami) -, ale na druhou stranu - musí být každá kniha nutně zaškatulkovaná (zaškatulkovatelná)? I když je pravda, že kdyby mi nebyla darována, asi bych na ni nikdy nenarazil. A to by byla škoda.


Arkagas
03.10.2020 4 z 5

Uf, tuto knihu jsem si půjčila, protože jsem si chtěla odnést z knihovny nějakou nenáročnou romatiku a tahle číhala v beletrii pro ženy - na přebalu navíc krásný obrázek s kočičkou.. jasná volba. A opět jsem si nepřečetla anotaci, otevřela jsem ji po dočení povídek od Kinga a nestihla jsem se divit.
Do teď si tak nějak nejsem jistá, co si o tom mám myslet. Tahle sbírka 4 novel je tak jiná, tak strašně moc vybočující a místy tak nesnesitelná a znepokojivá, než kdejaký thriller.
Morbidita, místy nechutnost a absolutní chaos, který ale dává smysl. To jsou podle mě slova, jak nejlépe vystihnout tuto knihu. A dost se divím, že vznikla v rukou naší české slečny. Čímž je pro mě výjimečná. Je to znepokojivé, je to čtivé, je to skvěle ilustrované. Ale rozhodně to není čtení pro mládež od 15 let, jak je na knize uvedeno.
Za mě velmi překvapující knižní jednohubka, která Vás nenechá v klidu. Protože tohle jsou de fakto 4 skvělé tragédie.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kočky a jiné příběhy o strachu v seznamech

v Přečtených44x
ve Čtenářské výzvě10x
v Knihotéce5x
v Chystám se číst20x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech2x

Autorovy další knížky

Milada Mašinová
česká, 1988
2016  61%Kočky a jiné příběhy o strachu
2015  75%Mor
2016  76%Mor 2 / Karanténa
2016  66%Mor 3 / Sanatorium