Klíč k výběru partnera pro manželství přehled

Klíč k výběru partnera pro manželství https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516702/bmid_klic-k-vyberu-partnera-pro-manzelst-64671e55e3ed8.jpg 4 70 70

Vtipnou formou a s velkou znalostí lidské psychiky nám autor radí, podle jakých kritérií si vybírat partnera a čemu se vyhnout. Člověk je uzpůsoben, aby žil v páru. Když je zamilovaný, pohlíží na svého drahého růžovými brýlemi. Někdy však odezní svatební zvony i romantická láska a manželé zjistí, že všechno je docela jinak, než si představovali. Má-li být svazek dvou lidí trvalý, je třeba na něm pracovat od samého začátku. Součástí onoho úsilí je i uvážlivá volba partnera. Zkušený manželský poradce v této knize poskytuje návod, jak vybírat životního druha, aby se k nám co nejvíc hodil, a varuje před typy pro soužití problematickými či přímo zakázanými. Nabízí zde také osvědčené postupy, s jejichž pomocí lze konfliktům předejít nebo je alespoň zdárně vyřešit. Vydařené manželství přece stojí za námahu!... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Klíč k výběru partnera pro manželství. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

józi.odkudkam
14.02.2023

V prcesu (freudiánský překlep, no) hledání mě sice těžce diskvalifikuje skutečnost, že nejsem profi farmářem, ale i tak jsem se rozhodl (když prach ještě nezvlh) flintu v žito neházet. Nuže, o výběru partnerů, jak tak koukám, fundovaně psali dva hlavní playeři; jakýsi hustě vousatý strejc Darwin a Anthony Hopkins - Mlčení Jehňátek (viz. foto) - Plzák. Věc je jasná, když se někdo jmenuje Plzák (už jen skutečnost existence rodové linie toho jména ukazuje na zevrubnou orientaci v problematice) tak to prostě nemůže dopadnout špatně. A taky že ne. Při propírání jednotlivých typek/typů jsem si připadal, jakobych listoval štůskem kartiček pokémonů; vlastnosti, plusy, mínusy, bonusy...teď už se asi na lidi nedovedu dívat, aniž bych jim v duchu nějakého toho pokémona na čelo nepřiplác. Tabulka ne/příznivých typologických průsečíků je pak surreálně cynickou(?) třešínkou na dortu; statistiku a letitou klinickou praxi ale asi neoblafneš.

Kapitola sama pro sebe je pak typologie zamilovanosti; co převážně vidíme v umělecké tvorbě je ze své podstaty neuspokojitelná/vyděračská láska kanibalská, v lepším případě sentimentálně romantická s kanibalistickými prvky, nikdy ne láska manželská; při tom právě neochota přijmout přirozenou nutnost přerodu - začíná kolem 6. měsíce - vztahu v lásku neokázalou, zato trvalou, je velkým zdrojem pochybností, zklamání a často vede k rozvoji vlastnosti nejzhoubnější, hysterie, totiž idealizaci sebe sama přenesenou na pár; a běda, když se představa nekoná!...hmm, možná by v rámci duševní hygieny nebylo od věci zinscenovat divadelní hru Romeo a Julie po 20 letech.

Nutno ovšem podotknout, že velká část knihy je věnována problematice dlouhodobého, rovnostářsky párového soužití, reskepktive postupům jak tímto minovým polem projít; předně z min strhnout kamufláž zažitých romantických představ a stereotypů, spatřit je...jak jsou, a pak se kolem nich učit zlehka našlapovat. Zvlášť delikátní je vzájemné přelévání si číší jedu, jenž v rámci negativního emočního přenosu uvnitř páru rozvrací rovnováhu vzájemné žádoucnosti; že tohle všechno autor předestírá s humorem není rozmarem, ale nutnou protiváhou umožňující o tak hrůzostrašných věcech věcně mluvit aniž by se příjemci ošívali, či nedej-amor šprajcli...původně tu měly být heslovité odrážky s krátkým komentem, ale bylo by jich tolik, že to zkrátím; důležité je nevynucování společných činností, rozdělení autority v různých polích působnosti, uznání, prostor, všeobecná střídmost (vs askeze x narkomanie), balanc citově-mocenské a/symetrie, oboustranná dohoda/schopnost přejít ve vyhrocených časech do režimu formálního, taktilní sympatie - přítulnost (vs povrchnější sympatie vzhledová), !zažitý rytmus!, nespravovat co funguje, nehňahňat se ve všem, nebát se mlčení a osvěžovat se změnou v zábavě, jídle a volnočasovými aktivitami vůbec...ultimátně osvěžující volnočasovou aktivitou je pak potomek...v konci bych ještě přidal motto nezaměňujme ctnosti za jejich funkci...funkce (např. stabilita a spokojenost) lze dosáhnout, a často je to vlastně i nejreálnější variantou, spíše změnou přístupu, než upínáním se k nějaké virtuální ctnosti; chci říct, teď mi třeba pocit, který jsem původně dojemně choval, a sice že se už jen četbou téhle knihy zpronevěřuji jakési vlastní opravdovosti (či dokonce podvádím; jo, fakt jsem taková trubka:) přijde žalostně naivní...a že mnou skrzevá četbu mnohdy projel trpký osten je cena za otevření očí (v mém věku tragikomické, ale tak co, lepší pozdě, než po smrti) víc než přijatelná. Bylo by však hrubé redukovat Klíč na toto...prostě si jej přečtěte...a to i když se v závazky zrovna nehrnete, ono je tu mnoho sebereflexivně přínosného, jako i do života obecně přenosného. Závěrem bych dodal, že jde, k mému překvapení, spíše o manuál pro muže; sufražetky by, byl by-li ještě mezi námi, Plzáka z fleku kastrovaly rezavým nožem, není pochyb. (upřímně, Míra místy působí jako konzerva i na mě; jistě, základní vzorce lidského chování a vztahů zůstávají beze změn...přístupy k nim se ale posunout mohly, ne?) Každopádně mrazivě vtipné, čtivé & poučné. Tak to má být, víme, pane Darwin?...a né mi tu, s divým leskem v oku, mávat před nosem komparatistikou zobáků galapážských pěnkav.

Hodnotit budu prozíravě až po diamantové svatbě.

PS: Za velmi vážné je nutno považovat, že mlčení není projevem citového nezájmu muže. Muž je zálesák, a pokud není, tak za moc nestojí. Tři zálesáci dokážou sedět u ohně a mlčet. Ani jeden neřekne: Chlapi, vy mlčíte. Asi mě nemáte rádi.

Cojekomupotom
08.02.2023 5 z 5

Velmi poučná kniha i pro lidi, kteří manželství, tedy vztah určený primárně k výchově dětí neplánují. Třebas i jen pro zbavení se vžitých, společností a uměním obecně přijímaných, až vnucovaných, leč naivních a ve výsledku škodlivých představ o vztazích a "lásce". Vše podstatné už tu bylo řečeno v předchozích komentářích. Tak jen ocením jemnou ironii příspěvku paní Helenky, jenž sebe samu zove starou rypnou. Důchodkyně, která kritizuje fakt, že dnes rozhodují ti, kterým se ostatní skládají na jízdenku a ještě buzerují a remcaj. To se Vám povedlo. Určitě jste myslela politiky, že?)


Ema22
24.12.2021 4 z 5

Kdybych to bývala věděla dřív:)
V klasifikaci žen jsem se nenašla, jsem nejspíš ein Musterknabe. Pan Plzák servíruje mnoho stereotypů v manželství a vztazích bez servítek, až jsem si říkala, že jsem snad nebyla a nejsem tak naivní. Zřejmě ano. Co s tím? Budu méně mluvit a méně řešit.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Klíč k výběru partnera pro manželství v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených102x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených11x
v Knihotéce52x
v Chystám se číst25x
v Chci si koupit9x
v dalších seznamech1x