Kdo má rád Yngveho Freja přehled

Kdo má rád Yngveho Freja
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494150/mid_kdo-ma-rad-yngveho-freja-mUg-494150.jpg 4 11 11

V tomto humorne ladenom a súčasne hlboko dojímavom príbehu autor opisuje idylu na osamelom gazdovstve uprostred lesa. Kedysi tu žilo štyridsať ľudí, no teraz sú tu iba štyria vyše 70 roční starci. No vtipná zápletka vznikne, keď na samotu prídu turisti

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Vem älskar Yngve Frej , 1973


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kdo má rád Yngveho Freja. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

cessy
09.03.2020 5 z 5

"Lebo čo myslíte, doložil po chvíli, kto má dnes ešte rád Yngveho Freja? Nikto. Okrem nás nikto."

V geniálnej skratke zachytené medziľudské vzťahy v kontexte doby, spoločenskej situácie. Aj keď samozrejme, ono je to zložitejšie, nemožno povedať, že to o čom Claesson rozpráva, je fenomén vyslovene lokálny a dobový. Stret generácii a jeho dôsledky - problém, ktorý nemá riešenie - tu bude stále. Ako si majú porozumieť rôzne generácie, keď si často krát nerozumejú ani rovesníci? Kto má rád uvažovanie, spôsob života, veci minulé, v dnešnom svete, keď nie zriedka sú ľudia tak arogantní, že nerešpektujú ani žijúcich pamätníkov čias relatívne nedávnych a popierajú holú skutočnosť? Nikto. Okrem nás, pamätníkov tých našich čias, nikomu inému nebude milé a drahé to, čo nám. Mám rada takéto knihy. Hĺbavé, melancholické, hlboko ľudské, ktoré vedia prekvapiť úsmevnými momentmi. Nenápadné, so silnou pointou. Duch čias minulých zachytený na papieri. A predsa sú vyňaté z behu času a sú a navždy budú NADČASOVÉ.

Koka
16.01.2020 4 z 5

Začátek byl báječný a příběh měl nakročeno k tomu, aby se pro mne stal "knihou měsíce". Nakonec však autor hodně ubral z původního rozjezdu, který sliboval být textem cimrmanovského formátu.
Claesson - jak říkaly kdysi profláknuté novinářské formulace - "držel prst na tepu své doby". Byl vnímavým pozorovatelem švédské reality a v roce 1968 si všiml a do tohoto příbehu zpracoval dvě společensky závažné skutečnosti, a sice že se ve Švédsku kriticky vylidňují lesnaté oblasti a v nich zůstávají žít jen přestárlé zbytky populace, a že se z rozhodnutí vlády mění směr jízdy a vozidla budou jezdit vpravo.
Právě ta druhá převratná událost osudově zasáhne do života té první zmiňované skupiny, neboť jeden ze staříků žijících v lesní samotě považuje za nutné upravit a přemístit ukazatel u blízké silnice. A tento jeho počin vyvolá řadu nejdříve komických situací, později však spíše smutných, nostalgických myšlenek.
Skupině staříků, životem a světem zapomenutých na lesním statku, se hroutí svět. Není co dělat, kam a jak jít či jet, a k tomu je ještě začnou navštěvovat jacísi turisti z města, hledající staré památky. Střet těch dvou světů mohl dopadnout satiricky a vesele, autor se však rozhodl spíše pro smutný a beznadějný závěr. Přesto doporučuji.

Pozn.:
Může se nám to zdát neuvěřitelné, ale opravdu i v této knize (už asi v třetí z dávnější švédské literatury) jsem našla jako samozřejmost zmínku o tom, že starobní penzi (hotové peníze!) švédští pošťáci nechávali obyvatelům vzdálenějších oblastí někde na rozcestí pod kamenem či v nějaké "ptačí budce", a ti, když měli cestu kolem, si je vyzvedli. Dovede si někdo z nás něco takového u nás představit?


MOu598
01.09.2017 5 z 5

Četla jsem v říjnu 2010. Podle mých poznámek:
Hezké, čtivé, poetické, zajímavé. Smutné, bohužel pravdivé.
Vylidňující švédský venkov - "zůstaneme tu, jako památka po starých časech".

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kdo má rád Yngveho Freja v seznamech

v Přečtených11x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených1x
v Knihotéce5x
v Chystám se číst7x
v Chci si koupit2x

Štítky knihy

švédská literatura

Autorovy další knížky

Stig Claesson
švédská, 1928 - 2008
1978  89%Kdo miluje Yngveho Freje
1988  %Rozprávky pre malých a veľkých