Každý zomiera sám přehled

Každý zomiera sám
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/367481/bmid_kazdy-zomiera-sam-WnE-367481.jpg 5 65 65

V súmraku jarného večera sa pomaly plaví veľký morský rybársky čln z malého prístavu v Shetlandských ostrovoch. Dvanásť mužov tvorí posádku tohto člna, ktorý sa plaví na východ. Keď sa konečne dostávajú na pevninu, očakáva ich tam skupina nemeckých vojakov a námorníkov. Dlhé plávanie v studenej vode, prudký zvrat udalostí, ako aj skúsenosti na brehu im podlomili sily väčšmi, než si to uvedomili. Nevládni, chvejúci sa od zimy, bez akejkoľvek sily vôle sa vyvlečú na kamenné prístavište a vzdajú sa ako zajatci... /ciernenabielom.sk/... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Mladé letá
Originální název:

We Die Alone , 1955


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Každý zomiera sám. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (22)

Indianka71
15.06.2023 5 z 5

Čtivé..Silný přiběh,neskutečné, co všechno Jan vydržel v tak šílených podminkách a takovou dobu,smekám..

VladkaBU
05.08.2022 5 z 5

... stejná otázka, jako spousta dalších, a sice jak tohle mohl Jan přežít. Tolik dní ležet ve zmrzlých přikrývkách, bez pohybu, sám, v nejistotě, jestli to dobře dopadne. Na fotografiích jenom příroda, jinak sníh.


Mojepočteníčko
07.02.2022 5 z 5

Můj kluk ví, že mám ráda příběhy z druhé světové války. Básnil o jakýmsi filmu, podotkl, že bych to nedala, ale že existuje kniha. Zkrátím to. Sehnal ji a přinesl jako překvapení. Potřebovala jsem si spravit chuť, a tak jsem se do ní rovnou pustila.
Jan Baalsrud byl norským odbojářem, který se účastnil spolu s dalšími muži operace v severní části okupovaného Norska. Tato akce byla díky zradě odhalena a Němci všechny muže, mimo něj, chytili, mučili a pozabíjeli. Jan se vydal na cestu do Švédska bez vybavení, jídla, výzbroje a adekvátního oblečení. Zcela sám se prodíral pustou ledovou krajinou a nebýt jeho pevné vůle, odhodlání žít a pomoci mnoha statečných lidí, nikdy bychom se o jeho putování nedozvěděli.
Tohle bylo perfektní čtení! Napínavé, mrazivé, poutavé. Autor skvěle vykreslil prostředí, ve kterém se Jan pohyboval. Nevynechal sebemenší detail. Měla jsem pocit, že dýchám ledový vzduch, do tváří mě štípe studený sníh, cítím bolest v okamžiku, kdy se Jan potápěl do ledové, aby doplaval na jiný ostrov. Nechápala jsem, kde se v něm bere tolik odhodlání a vůle žít, ačkoli zažil nejedno zklamání a bylo mi zle z toho, jak drastickým způsobem se rozhodl sám sobě zachránit život.
Tato kniha pro mě byla velmi silným čtenářským zážitkem a nemůžu hodnotit jinak než 5 ⭐ / 5 ⭐

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Každý zomiera sám v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených89x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených9x
v Knihotéce82x
v Chystám se číst58x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech1x