Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha: Svatyně českých patronů a králů přehled

Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha: Svatyně českých patronů a králů
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502921/bmid_katedrala-sv-vita-vaclava-a-vojtech-bL5-502921.jpg 5 12 12

V žádném jiném monumentu nejsou tak výrazně vepsány dějiny českých zemí a jejich obyvatelstva jako právě tady. Svatovítskou katedrálu lze nahlížet a vykládat z rozmanitých úhlů, jež můžeme považovat za oprávněné, ale nelze nevnímat aureolu posvátnosti, která katedrálou prostupuje a vyzařuje z ní. Stavba katedrály byla budována s velkými uměleckými aspiracemi. První mistr, který stál v čele stavby, Matyáš z Arrasu, povolaný Janem Lucemburským z Avignonu, přenesl do Prahy vzor francouzské katedrální architektury. Ale Matyášův nástupce geniální Petr Parléř dodal pražské katedrále a její sochařské výzdobě rysy umělecké výjimečnosti. Po dobu vlády Karla IV. postupovala stavba úspěšně kupředu, zastavilo ji až husitské období. Již tehdy katedrála zastávala nezastupitelnou roli v symbolice českého státu: byly zde uloženy korunovační klenoty.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha: Svatyně českých patronů a králů. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

ondra2
16.12.2019 5 z 5

Výborná a pro čtenáře nepříliš poznamenaného studiem architektury dobře přístupná. Je sice plná odborných informací,ale oproti např. knize Katedrála v Chartres Petera Kováče spíše zaměřená dle mého názoru právě na méně specializované čtenáře laiky. Není tak zatížena biblickými souvislostmi při popisu vitráží či sochařské výzdoby katedrály a hodně informací se týká osob podílejících se na budování.

jarmik
25.12.2017 5 z 5

Knihu velice doporučuji. Vedle čtenářského zážitku je i inspirací pro výlet na Pražský hrad a pro pohled na katedrálu jako zhmotnění záměrů mnoha pozoruhodných osob v průběhu celého trvání českého státu a místní církevní obce; já osobně se na ni budu dívat jako na kousek toho nejlepšího z Francie a Německa, který tu ze zbožnosti a z lásky k vlasti postavil p. Karel IV.


witiko
04.04.2017 5 z 5

Výborně napsaná i nádherně nafocená kniha. Provede vás po všech detailech, zákoutích a prostorách katedrály, kam se běžně nepodíváte. Do podoby katedrály se otiskly všechny důležité mezníky české státnosti, je to skutečný svorník našich kulturně-historických, politických a duchovních dějin. Také po stránce grafické a knihařské je tato kniha skutečným skvostem. Důstojné zhodnocení odkazu katedrály pro nás i naše potomky.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Vychází Jenom nestvůra, Jako stín a další knižní novinky (40. týden)

02.10.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha: Svatyně českých patronů a králů v seznamech

v Přečtených12x
v Knihotéce11x
v Chystám se číst9x
v Chci si koupit8x

Štítky knihy

kostely a katedrály

Autoři knihy

Jan Royt
česká, 1955
Jiří Kuthan
česká, 1945