Kam letí nebe přehled

Kam letí nebe https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431919/mid_kam-leti-nebe-fCc-431919.jpg 4 33 33

V šedesátých letech byl Ivan Wernisch jedním z vůdčích představitelů nastupující básnické generace. Jeho poezie se vyznačovala nevšední zkratkou, obrazností a nápaditostí, slovními hříčkami a nezvyklým zorným úhlem pohledu na všední věci. Vynikala rovněž snahou o průzračnost propojenou s až podmanivou naivitou, jež zároveň i byla důležitou součástí formálního plánu. Tento tvůrčí pohled zároveň poskytl Wernischovi možnost nahlédnout do jakési krajiny vytoužených představ, v níž kromě svébytného vidění doby a času nacházel i půvab i povzbuzení.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kam letí nebe. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

mataaskorice
16.10.2022 4 z 5

Některé básně se mi líbí opravdu moc, mají velmi příjemnou náladu, jiné jsou mírně ponuré, tesklivé, ty mě oslovily méně. Nejvíc mi sedly básně v první části - Wernischovy vzpomínky na dětství, obrázky, které v něm utkvěly z doby, kdy byl dítě, vykreslení rodinných příslušníků, venkova. V básních se Wernisch hodně vrací do minulosti, někdy nechává minulost a přítomnost se prolnout, zachycuje křehkost a pomíjivost okamžiku, často používá motiv dopisu jako mostu mezi minulým a současným. Celkově se mi Wernischova něžná poetika líbí moc.

Peter74
26.02.2022 5 z 5

Kniha, ktorá sa nedá odložiť.


Sabina335
10.01.2022 3 z 5

Básnická sbírka je rozdělená na dvě části: Louka, veliká mokrá louka a Kam letí nebe. Obsahuje několik básní o běžných věcech, např. o rozbitém talíři, skládání uhlí o zahradě atd.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Nové eknihy zdarma (červen)

17.06.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kam letí nebe v seznamech

v Přečtených41x
ve Čtenářské výzvě12x
v Knihotéce4x
v Chystám se číst13x
v Chci si koupit7x