Juraj Jánošík® proti Dračímu řádu přehled

Juraj Jánošík® proti Dračímu řádu https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454811/bmid_juro-janosik-proti-dracimu-radu-uaU-454811.jpg 3 122 122

Juraj Jánošík série

1. díl >

Zapomeňte na Steampunk! U nás jsme měli Parokoko, éru parních strojů za vlády královny Marie-Terezie. A největší páru ze všech hrdinů měl Juro Jánošík, pravá ruka palatina Turza. Na svém jízdním kempelenu a s parní valaškou v ruce se musí postavit nejen rebelujícím Čechům, bojujícím pomocí smrtonosných elektrických draků Prokopa Diviše, ale hlavně zlotřilé čarodějnici Mordule, která plánuje státní převrat ve službách nekromantického Dračího řádu. Akční příběh z alternativních slovenských dějin je první částí knižní ságy tajemného autora Svetozára Olovranta. Svetozár Olovrant je slovenský spisovatel, jehož pravou totožnost zná jen několik nejbližších přátel. Podle nezaručených zpráv se narodil roku 1975 v Trenčíně a žije sám jako poustevník na vrcholu opuštěného vodojemu kdesi v pustinách Turčianské kotliny. Odmítá vystupovat v médiích a s nakladatelem komunikuje pouze po internetu nebo přes nastrčené osoby. Mezi jeho záliby patří sportovní střelba z kuše a suchá frankovka.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Juraj Jánošík® proti Dračímu řádu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (44)

Gordonlord
11.04.2024 2 z 5

Tohle byl takový slabý odvar Kotlety/Kopřivy/Červeňáka z Wishe.
Autor se sice snažil o originální čarování se slovy, ale k čemu je to dobré, když je obsah totálně povrchní, plytká šestákovina.

Charaktery postav nulové, děj lineární a nudný, neustále omílající linku někam jedeme/tam se nažereme plus nekonečné popisy jídla/a tam si zasouložíme. Jednoduché béčko totohle stylu by mělo být vždycky hlavně zábava, ale tady se výše zmíněné aktivity odehrávají pod rouškou odfláknuté, sterilní nudy.

Jánošík je dokonalá postava, která všechno zná, umí a perfektně dokáže. Akční sekvence jsou odfláknuté, že hrdinové vždy vyhrají je automatika, strach o hlavní hrdiny je úplně mimo diskuzi, to tady neexistuje.

Nejsem ani příznivce nějakého detailního popisování mytologie, ale aspoň pár řádků o tom, co je ten dračí řád zač, by fakt bodlo.

Suma sumárum, je to laciné béčko, kterému by se měli fanoušci zábavného laciného béčka vyhnout obloukem. Dva body dávám za krásnou obálku a za hodně krátkou stopáž knihy, díky které se nuda nestihla překlopit v naprosté utrpení.

tlllk
27.12.2023 3 z 5

V princípe nevidím rozdiel medzi týmto a b-čkovým pornom. Zobrať si na mušku Symbol, chce trochu chochmesu. Toto bolo miestami primitívne ako filmy s Fantozzim. Na druhej strane rozumiem, prečo sa autor schováva pod pseudonymom, i mne sa miestami otvárala vo vrecku rybička a po prevalení identity by to mal v šenku ťažšie ako Kotleta na východnom Slovensku.


Marquis
04.11.2023 3 z 5

Steampunkové šialenstvo plné chľastu, sexu a žranice je na počudovanie málo šialené; skôr mi to príde ako taká lepšia jazyková exhibícia.

Logika občas pokrivkáva a samotný Dračí rád, ako už spomenuli v recenziách iní, je tu skôr na okrasu a moc sa o ňom nedozvieme.

Ktosi tu spomína skutočné roky, medzi ktorými niektoré historické postavy žili. Ehm, ak ste knihu naozaj čítali, tak autor na konci prikladá register postáv s upravenými rokmi, takže si toho zjavne bol vedomý a jeho verzia udalostí je iná. A ak to nestačí... Čítate fantasy, nie faktické dejiny.

No a aby som len nehanil, aj keď je dej tak trochu banálny, knižka má spád a pravdepodobne sa raz dostanem aj k jej pokračovaniu. Len nie teraz.

„To, že ťa nevidela, ešte neznamená, že ťa nemôže prekuknúť. Vari vieš aj po francúzsky? A vieš variť?“
„Francúzština je predsa len taká skurvená latinčina, nie je tak? Zvládnem ju plynulo za pár dní. A variť ma učila moja mama, rozhodne najlepšia kuchárka na svete.“

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (7. týden)

10.02.2019


Citáty z knihy (7)

Nikdy neslibuj ďáblovi hlavu, máš jen jednu.


Bratr za bratra se bije v boji. Bratr bratru brání bradu.


Já jsem Juro, ty jsi Juro, ostatní ať nám políbí ďuro.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Juraj Jánošík® proti Dračímu řádu v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených135x
ve Čtenářské výzvě18x
v Doporučených3x
v Knihotéce89x
v Chystám se číst47x
v Chci si koupit11x
v dalších seznamech4x