Ještě než umřu přehled

Ještě než umřu https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/297252/mid_jeste-nez-umru-yeU-297252.jpg 4 365 365

Šestnáctiletá Tessa má stejné pocity, touhy a plány jako její vrstevníci. Na jejich uskutečnění má ovšem podstatně méně času. Trpí leukémií v pokročilém stadiu a v takovém rozsahu, že není možná žádná další léčba. Tessa se smiřuje s neodvratným osudem svérázným způsobem: sepíše si seznam věcí, které by ještě chtěla stihnout, dokázat, zažít, a pokud jí zdravotní stav dovolí, ­pustí se bezhlavě do jejich plnění. Hluboká a pochopitelná lidská touha chovat se někdy jinak, než je běžné, porušit zákony, prožít skutečné dobrodružství, bláznivě se zamilovat, uniknout ze všednosti a konvencí se v kulisách umírání a omezeného času mění v napínavý a překotný boj o holé přežití, o samu podstatu lidské existence. Intenzivní příběh odkrývající pozadí zamotaných rodinných vztahů, skrytých bolestí, příběh o rodičovské, sourozenecké a partnerské lásce, příběh o smíření a pomíjivosti všedních problémů promlouvá svou neúprosností, nesentimentalitou a jednoduchostí ke všem generacím čtenářů.... celý text

Literatura světová Romány Zdraví
Vydáno: , Eroika
Originální název:

Before I Die , 2007


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ještě než umřu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (99)

E.T.007
07.10.2023 4 z 5

Príbeh, pri ktorom už od začiatku viete, že nebude mať happy end. Napriek ťaživej téme sa v ňom občas vyskytli situácie, pri ktorých som sa zasmiala. Inokedy mi zas zrak zastreli slzy. Kniha rozhodne stojí za prečítanie.

Nikusha
11.05.2023 2 z 5

Já vím, že je to strašně těžké téma, srdcervoucí. Ale nějak mě to "nebavilo" v tom smyslu, že jsem pak už jen přeskakovala řádky, abych to dočetla do konce. Ta kamarádka Zoey (či jak se jmenovala) mě strašně štvala.


Garfinela
15.07.2022 5 z 5

Knížka ve mě zanechala hluboký dojem. Je totiž velice, velice uvěřitelná. Líbí se mi jak se postavy chovají, líbí se mi právě to, že se nechovají vždy tak, jak se popisuje jinde. Jsou prostě opravdoví, se všema chybama, náladama. Uff. Opravdový prožitek. Určitě si ji budu na rozdíl od jiných knih pamatovat

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (18)

Jak se dá slovy vyjádřit ten pohled, který ke mně přiletí a odrazí se zpátky k němu?


Přitisknu se blíž, ale nestačí to. Chci být uvnitř. Žít v něm. Být jím. Cítíme jazyky a touhu. Olizuju ho, okusuju koutky jeho úst. Neuvědomila jsem si, že mám takový hlad.


Když se na něj podívám, jako bych dostala strach. Oči má zelené a plné stínů. Jeho ústa jsou nádherná. Nakloní se ke mně a já vím. Vím. Ještě se to nestalo, ale přijde to. Číslo osm je láska.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Ještě než umřu v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených544x
ve Čtenářské výzvě28x
v Doporučených49x
v Knihotéce202x
v Chystám se číst361x
v Chci si koupit62x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

smrt zfilmováno leukémie

Autorovy další knížky

Jenny Downham
anglická, 1964
2010  86%Ještě než umřu
2011  76%Ty proti mně