Jessie a Morgiana přehled

Jessie a Morgiana https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470489/bmid_jessie-a-morgiana-1of-470489.jpg 4 135 135

Příběh dvou sester - krásné, veselé a olíbené Jessie a Morgiany, jejíž ošklivost je spíše než vnějším vzhledem dána závistivostí a zatrpklostí. Morgiana se z narůstající nenávisti ke společensky úspěšnější sestře dopustí krutého činu a teprve ten vede k pozdnímu prozření.

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Městská knihovna (Praha)
Originální název:

Джесси и Моргиана (Džessi i Morgiana) , 1929


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jessie a Morgiana. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (27)

RMarkéta
22.02.2024 4 z 5

Já jsem si vždycky myslela, že ty dvě byly dvojčata. Asi to bylo výbornou Janžurkou ve filmovém zpracování tohoto příběhu. Tohle byl ale výživný materiál. Velmi zajímavá studie lidských povah. Abych byl upřimná, nedokázala jsem souznít ani s jednou ze sester. Tak se ze mě během čtení stal pozorovatel. Grin obě sestry dokonale popsal a to i do nejmenších detailů. Karty jsou tady ale už předem rozdané a tak se hraje s tím, co nám autor nadělil. Směr je totiž jasně daný.

wooloong
31.10.2023 3 z 5

Podle zdejších komentářů jsem čekala opravdový literární skvost. No, nevím. Když se ta "hodná a krásná" Jessie u snídaně bláznivě rozesměje nad vajíčkem, které mohlo být kuřátkem, dost mě to vyděsilo. Některé motivy úplně vyšuměly, třeba ten s Jessiinou dvojnicí. Vlastně se mi mnohem víc než konflikt dvou sester, krásy a ošklivosti, dobra a zla, líbilo to prázdné rádoby chytré anglické tlachání, společenské kličky a lehká ironie jak z pera Jane Austin.


lapagerie
12.09.2023 4 z 5

Nenávist byla přítomna vždy, před sto lety stejně jako dnes. A tak i příběh Morgiany a Jessie je nadčasový, ačkoliv pochází z roku 1929.
Morgiana se narodila jako ta ošklivá a zlá, Jessie jako hezká a hodná. Obě zůstávají ve svých škatulkách. Morgiana se nikdy nesnaží změnit sebe i tím i vnímaní světa k lepšímu, Jessie zas odmítá vidět zlo. Morgiana závidí a nenávidí, Jessie se obětuje a miluje.
A proto mě asi tak uchvacuje i filmová verze s Ivou Janžurová v dvojroli. Protože Jessie a Morgiana jsou dohromady vlastně jedna reálná bytost. Je to geniální.

všechny komentáře

Související novinky (1)

43 nových eknih zdarma ke stažení

18.05.2021


Citáty z knihy (3)

Nemohu probudit lásku, a proto mi bude ještě dlouho trvat, než se naučím chovat k lidem příjemně.


Přátelství je krásná abnormalita.


Příroda zpravidla sama vytváří protiváhu lidské ohyzdnosti – už v citech postiženého člověka. Má-li omezený alespoň jednu půvabnou jednotlivost – oči, nohy, vlasy nebo hlas, zpravidla mu to postačí k útěše. Někteří jsou nadáni klidnou povahou, jiní vlídností nebo rozumem. Anebo si namluví, přelstí sami sebe, že mají vlastnosti jiného druhu – nadání, jemnost, originalitu, schopnost vzbudit bezvýhradné sympatie. Pokud takové vlastnosti skutečně mají, pak ohyzdnost ustupuje do pozadí, je ztlumena. Pokud neexistují, pak se u takových lidí nezřídka setkáme se smutnou shovívavostí ke slepotě a hrubosti okolí.


Kniha Jessie a Morgiana v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených197x
ve Čtenářské výzvě16x
v Doporučených5x
v Knihotéce144x
v Chystám se číst52x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech2x